---
Суспільство

Військкомати реформують, а військово-обліковий документ стане обов’язковим при працевлаштуванні

Військкомати реформують, а військово-обліковий документ стане обов’язковим при працевлаштуванні
Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку». Про основні зміни — у нашому огляді.
Як повідомляє прес-служба Міноборони, закон запроваджує новий вид військової служби — за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. На таку службу призиваються громадяни України, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву.

На базі військових комісаріатів будуть створені територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Будуть упорядковані питання військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів; необхідно буде забезпечити належне функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Закон передбачає внесення ряду змін в КЗпП:
• військово-обліковий документ стане обов’язковим при працевлаштуванні;
• колишні військовослужбовці отримають переважне право на залишення на роботі при скороченні;
• на працівників призваних на військову службу з числа резервістів в особливий період поширюватимуться гарантії відносно збереження місця роботи, посади і середнього заробітку.

Зростуть штрафи за порушення військового обліку працівників. Крім того, пропонується посилити відповідальність резервістів за порушення правил військового обліку.

Посилюється також кримінальна відповідальність. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період — карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Ухилення резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром, — карається штрафом від 5100 до 8500 грн або виправними роботами на строк до двох років.

Крім того, триватимуть роботи із цифровізації процесів військового обліку: Е-реєстрація, Е-військовий квиток, Е-транспорт, Е-ТЦК.

Тетяна Юганова

"ВК" у PDF