Болгарська плакета — смачна традиція Вільшанщини
- 26 березня 2021, 14:15

Під час роботи «Вісника Кіровоградщини» у селищі Вільшанці Голованівського району гостинні жителі краю пригощали працівників редакції смачними стравами: лущильником, а також плакетою — болгарським пирогом, який Кіровоградський обласний центр народної творчості вніс до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Кіровоградської області.
І якщо лущильник — страва з картоплі, м’яса та яєць, що готується на відкритому вогні на металевому диску борони сільськогосподарського культиватора, яким лущать землю для аерації, — стала для вільшанців місцевою порівняно недавно, то плакету тут готують з ХVІІІ століття, коли сюди прибули жити перші болгари.
Плакета — болгарський пиріг, неодмінний атрибут як повсякденного, так і святкового меню. Зокрема це традиційна страва на болгарських «Сирних заговезнах», які проходять за тиждень до Великого посту і закінчує їх Прошка (Прощена неділя). Цього тижня ще з часів язичництва проводять танці кукерів, які проганяють диявола та лихі сили. Сиропусний тиждень — свято, яке завжди припадає на неділю, за сім тижнів до Великодня. Це день, в який кожен повинен попросити вибачення у своїх ближніх і пробачити всі гріхи інших. Молоді йдуть до літніх, сімейні пари відвідують своїх кумів, низько вклоняються, цілують руку і кажуть: «Прости!» У відповідь звучить: «Бог простить! І я прощаю!» За традицією, після завершення цього ритуалу між членами сім’ї всі збираються навколо святкової трапези. Подають різні страви, серед яких і плакета — страва з маслом, яйцями і молоком — продуктами, забороненими під час посту.
Рецепт приготування плакети від Любові Боєвої 1942 року народження із села Станкуватого, що на Вільшанщині.
Для тіста потрібно:
500 г борошна,
1 яйце,
1 склянка води.
Для начинки потрібно:
300 г домашнього сиру,
9 яєць (1 вбивається у сир),
250 г нежирної сметани,
200 г масла.
Спосіб приготування:
Збити 1 яйце, влити склянку води і поступово всипати борошно (скільки вбере вода). Замісити туге тісто, дати йому постояти, щоб трохи зм’якнуло. Поділити на три рівні частини і дуже тоненько розкачати. Дати коржам просохнути. (Вершиною майстерності є розкачування тонесенького тіста, яке просвічує, але не рветься, яке потім кладуть на перину, щоб воно дихало — Ред.).
У підсолений домашній сир вбити 1 яйце, добре вимісити і покласти начинку на змащені розтопленим маслом коржі. Корж зігнути кілька разів, допоки не утвориться довгий прямокутник. Кожного разу при згинанні намащувати маслом і посипати сиром. При цьому робити тісто «гармошкою». Готовий виріб покласти на змащене маслом деко, зверху полити сумішшю, збитою зі сметани і яєць. Деко помістити
у натоплену дровами піч, попередньо розгорнувши по периметру всієї печі жаринки. Закрити піч і випікати 30 хвилин. Плакета повинна піднятися й запектися.
Рецепт плакети передає кожна болгарська господиня з покоління в покоління. До речі, цю страву перейняли від болгар українці. З часом рецепт модернізували і випікають плакету вже не в печі, а в електродуховці, найвигадливіші придумали варіант для лінивих — загортають начинку у куплений в магазині лаваш.
Кіровоградський обласний центр народної творчості започаткував культурно-просвітницький проєкт «Нематеріальна культурна спадщина Кіровоградської області».
Смачна болгарська плакета з Вільшанщини по праву віднесена до елементів нематеріальної культурної спадщини, адже страву готують в кожній оселі Вільшанщини.
Тетяна Юганова
