Світловодський район
Суспільство

Вбитий за вказівкою режиму

Вбитий за вказівкою режиму
Саме це стверджують друзі й колеги журналіста Вадима Бойка, уродженця міста Світловодська, який загинув 14 лютого 1992 року у своїй квартирі у Києві. Його ім’я значиться одним з перших у списку українських журналістів, які загинули через свою професійну діяльність та за нез’ясованих обставин за роки незалежності.
Вадим відмінно закінчив Світловодську середню школу №2 та факультет журналістики Київського державного університету імені Т.Г.Шевченка. З 1984 року працював редактором, старшим редактором програми «Молодіжна студія "Гарт"», головним редактором програм для молоді на Українському телебаченні, позаштатним кореспондентом програми «Взгляд» Центрального телебачення СРСР, постійно виступав на сторінках газет «Комсомольская Правда», «Комсомольское Знамя», «Независимость». 18 березня 1990 року Вадим Бойко був обраний народним депутатом України 1-го скликання, працював заступником голови Комісії ВР України з питань гласності та засобів масової інформації. 14 лютого 1992 року трагічного загинув. Похований на кладовищі у Світловодську.

Уже посмертно нагороджений орденом Литовської республіки за сюжет про події в Литві. Жителі Світловодська традиційно вшановують пам’ять земляка. Цього лютневого дня вони також прийшли до будинку, де жив Вадим Леонідович, що знаходиться на вулиці, яка
тепер названа на його честь. Прозвучали слова пошани, а до меморіальної дошки лягли квіти.

Ірина Андрющенко

"ВК" у PDF