---
Суспільство

Сальківські аматори сцени готуються до нового творчого сезону

Сальківські аматори сцени готуються до нового творчого сезону
Історія Сальківського сільського Будинку культури Заваллівської селищної ради Голованівського району (нещодавно Гайворонського) багата на творче життя й досягнення. Зараз карантин вніс корективи у роботу закладу, але як тільки це стало можливо, активні сальківчани вийшли на репетиції і готують нову програму.
У Будинку культури діють вокальний жіночий ансамбль «Барви», фольклорний колектив української пісні «Друге дихання», чоловіче тріо «Сальківчани», дитячий ансамбль «Смайли» та співають солісти Ольга Біла, Катерина Повідало, Маргарита Сусол, Алла Волошина, Іван Пипенко, Валерій Каракоша. Ведуть концерти Василь Маєвський й Алла Голімбієвська.

Директорка закладу Наталія Барабанчук і художній керівник Василь Маєвський зараз працюють над розробкою сценаріїв нових заходів. Як зазначає Василь Андрійович, розучувати новий музичний матеріал з вокалістами для нього не становить жодних складнощів. Чому? Бо кістяк сільського творчого колективу — це люди, які виступали на сільській сцені в дитинстві і не розлучаються з творчістю в дорослому житті. І сам Василь Маєвський, і більшість його товаришів по сцені в юності окрім незліченних виступів на районних та обласних конкурсах представляли Кіровоградщину на всесоюзному конкурсі у тодішньому Переяслав-Хмельницькому. Розвитку культури сприяла і потужна
матеріальна база: у селі працював цукровий комбінат, за кошти якого утримували місцеву інфраструктуру, тож у Будинку культури було безліч музичних інструментів й успішно діяв єдиний в області хор хлопчиків. Тож щойно Василь Маєвський повернувся з армії, одразу прийшов у Будинок культури і знову став активним учасником художньої самодіяльності, повернулися до творчості й інші артисти. А от ще момент: Василь Андрійович у минулому вчитель, а, наприклад, ансамбль «Барви» складається переважно з учителів і вихователів дитячого садка, тож багато років педагоги разом готували усі шкільні творчі заходи. Тому то й легко разом односельцям, які з піснею по 30-40 років. Усі вони безмежно вдячні своїм викладачам: хормейстерці Лідії Комар та акомпаніатору Іванові Барабанчуку, імена яких у свій час були відомі усій Кіровоградщині.

Аматори шкодують, що цього року їхні глядачі залишилися без колядок і щедрівок, оскільки на зимові свята діяли суворі карантинні обмеження. Та вже готують концерт до 8 Березня, а з восьмого по чотирнадцяте березня проводитимуть масницю. А ще запрошують усіх охочих до себе влітку на свято Івана Купала, адже на березі Південного Бугу це дійство вдається особливо красиво.

"ВК" у PDF