Онуфріївський район
Суспільство / Спорт

«Його Величність — Футбол»

«Його Величність — Футбол»
Нещодавно світ побачило друге видання книги «Його Величність — Футбол», автором якої є Анатолій Микитович Голобородько. У хронологічному порядку автор книги зібрав до купи історію футболу Онуфріївського району, починаючи з 1950-х років, і вмістив її у 290 сторінок.
Анатолій Голобородько родом з села Зибкового Онуфріївського району. Після школи закінчив Кіровоградський педагогічний інститут імені Олександра Пушкіна та Київський інститут політології і соціального управління відділення журналістики. Мав великий досвід роботи у різних сферах, зокрема працював вчителем у Куцеволівській та Василівській школах, в редакції газети «Придніпров’я» та був на посаді Онуфріївського селищного голови. З дитинства захоплювався футболом, мав ІІ спортивний розряд, був чемпіоном району з футболу у складі зибківської команди «Ракета» (1975 рік), згодом грав за онуфріївську команду «Рубін», у складі якої в 1983 році знову став чемпіоном району. У 1991-1992 роках був ініціатором приїзду в Онуфріївський район ветеранів київського «Динамо». Візит відомих українських футболістів в Онуфріївку, Деріївку, Омельник — незвичайна спортивна подія, адже тоді на полі грали відомі футболісти — заслужені майстри спорту Йожеф Сабо, Андрій Біба, Євген Рудаков, Володимир Трошкин, Віталій Хмельницький та інші. За ініціативи Анатолія Голобородька та
підтримки місцевої влади у 2016 році вдалося відновити футбольне життя у Попівці, яке було відсутнє впродовж 16 років, організувавши спільне футбольне свято у двох селах — Зибковому та Попівці. Про все це та більше можна прочитати у книзі автора.

Щоб книгу побачив світ, Анатолій Микитович провів колосальну роботу, спілкуючись зі спортсменами різних поколінь, перечитував архіви з газетами, відвідував музеї та бібліотеки. Зокрема у Світловодському міському краєзнавчому музеї та у Світловодській централізованій міській бібліотеці вдалося відшукати газету «Наддніпрянська правда» за 1964-1966 роки, в одній з номерів якої фотографія за 1965 рік із зибківськими футболістами, які стали чемпіонами Кремгесівського району, нині це Світловодський район.

У травні 2018 року вийшла перша книга автора у стислому форматі, а у серпні 2019 року друком вийшло доповнене видання книги «Його Величність — Футбол». Автор знайомить з усіма, хто причетний до футбольного життя рідного краю — від простого сільського талановитого футболіста, до короля футболу — Пеле. Вийшло зібрати і опублікувати надзвичайно цінні матеріали та фотографії різних
часів, зокрема написав про людину-легенду, заслуженого тренера України та почесного громадянина міста Світловодська Юрія Махна. На фотографіях та у матеріалах згадуються спортсмени зі Світловодська та сусіднього міста Кременчука Полтавської області.

Анатолій Голобородько присвятив книгу усім футболістам, їхнім дітям та правнукам. Єдиним бажанням залишається відшукати меценатів, які б змогли допомогти подарувати книги ветеранам футболу та поповнити ними заклади освіти і бібліотеки. А ще автор радить переглянути книгу усім, хто хоча б раз приїздив на матчеву зустріч в Онуфріївський район, а раптом серед фотографій є ваше фото з минулого.

Альона Зозуля

"ВК" у PDF