---
Суспільство

В боротьбі виростає сила

В боротьбі виростає сила
3 18 до 29 листопада включно в Олександрівському районному краєзнавчому музеї експонувалася Всеукраїнська інформаційно-просвітницька виставка «Фактор свободи. Мазепа. Петлюра. Бандера», підготовлена Українським інститутом національної пам’яті та Центром досліджень визвольного руху. До Олександрівки виставка прибула з Кропивницького.
На нинішній рік припадає три ювілейні дати відомих українських діячів — 380 років з дня народження Івана Мазепи, 180 років з дня народження Симона Петлюри та 110 років з дня народження Степана Бандери. Біографії цих постатей різні, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Проте на шляху до її реалізації стояв ворог — Російська імперія. У протистоянні з ним їхні імена стали символом для свого народу і тавром для його ворогів.

Автори виставки спробували уявити, який вигляд могли би мати профілі у фейсбуці Мазепи, Петлюри, Бандери, які місця показала би їхня гугл-мапа, кого б вони зафрендили, показати світло та тіні їхніх ключових рішень.

На виставці йшлося про «виклики» — Україну напередодні боротьби Мазепи, Петлюри і Бандери, про їхні відповіді і команди, які разом відстоювали нашу свободу. А ще про те, як сучасна українська армія вшановує традиції минулих подвигів.

В Олександрівці виставку відвідали працівники культури, державні службовці, вчителі та учні загальноосвітніх шкіл, викладачі та учні відокремленого структурного підрозділу професійно-технічного училища №16 м.Мала Виска. При проведенні екскурсій для відвідувачів працівники районного краєзнавчого музею використовували і краєзнавчий матеріал, пов’язаний з мазепинцями, петлюрівцями і бандерівцями.

Після Олександрівки виставка експонуватиметься у Новомиргороді.

Василь Білошапка
В боротьбі виростає сила
В боротьбі виростає сила

"ВК" у PDF