---
Суспільство

У ці дні визволяли Онуфріївщину

У ці дні визволяли Онуфріївщину
76 років тому у такі ж холодні і похмурі листопадові дні непомірною ціною людського подвигу була визволена Онуфріївщина.
21 листопада в селі Успенці Онуфріївського району біля меморіального комплексу дорослі жителі села та учні школи зібралися на урочистий мітинг, щоб вклонитися пам’яті тих, хто визволяв їхнє село 76 років тому. Про події тих днів розповіли сільський голова Наталія Сіра, голова ради ветеранів села Григорій Орел, учителька історії Вікторія Черненко-Нікуліна, які також привітали односельців з цим пам’ятним днем. Колектив «Козачка» відтворив події воєнного лихоліття у журливих піснях. Відбулася панахида.

Усіх полеглих на фронтах Другої світової та тих, хто відстоює гідність і свободу у наші дні, вшанували хвилиною мовчання. До меморіалу поклали квіти та відвідали могили загиблого в АТО Дмитра Шевченка та померлих учасників АТО Андрія Максюти та Романа Гладкого.

22 листопада біля братської могили радянських воїнів, яка розташована в центрі Онуфріївки, відбулися урочистості, присвячені 76-й річниці визволення Онуфріївки від фашистських загарбників. У заході взяли участь керівники району та селища, представники трудових колективів установ та організацій, учні Онуфріївської школи, жителі та гості райцентру, помічник народного депутата України Олеся Довгого Анна Трубаченко. До присутніх звернулася голова районної ради Тетяна Уткіна, яка у своєму виступі розповіла про звільнення Онуфріївського
району, про запеклі бої під час форсування Дніпра, яке розпочалося 28 вересня 1943 року біля сіл Куцеволівки та Деріївки. Про
запеклість боїв свідчать втрати: за визволення Деріївки загинуло 540 радянських воїнів, за Куцеволівку — 1600, за Млинок — 1500.

Усього за визволення району віддали життя 5700 воїнів 40 національностей. 27 листопада район було повністю визволено від загарбників. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів. Далі колона відправилася до обеліску Слави загиблим односельцям. Загиблих земляків пом’янули хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Тетяна Юганова,
Владислав Овчаренко
У ці дні визволяли Онуфріївщину
У ці дні визволяли Онуфріївщину
У ці дні визволяли Онуфріївщину

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF