---
Суспільство

Про Всесвітній день дитини

Про Всесвітній день дитини
Нещодавно, а саме, 20 листопада в Україні відзначили Всесвітній день дитини, як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Саме у цей день – 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини. З 1990 року у Всесвітній день дитини відзначається річниця прийняття цих основоположних документів у сфері захисту прав дитини. Як зазначається в документі, кожна дитина має право на освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство. Кожна дитина має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження та насильства.
Метою проведення цього дня є захист прав дітей та розвитку середовища, дружнього по відношенню до дітей у всьому світі, шляхом діалогу і активних дій, благополуччя дітей у всьому світі, укріплення та розширення діяльності ООН в інтересах дітей, підтримки діяльності Дитячого фонду ООН.

Крім цієї дати, враховуючи важливе значення правової освіти в розбудові України як правової держави та з метою виховання у громадян поваги до закону і прав людини, у бібліотеках Світловодського району з 9 до 13 листопада заплановані і відбуватимуться заходи Всеукраїнського тижня права. Нагадуємо, 25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок. 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

З 25 листопада до 10 грудня відбуватиметься щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію "16 днів проти насильства". Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують у ці дні свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства. Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатися він почав з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домінікнського правителя Рафаеля Трухільо у 1960 році. У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством, 3 грудня – Міжнародний день інвалідів, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі.

Таким чином, майже кожний день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства (у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.

Вертаючись до теми дітей, Світловодська районна бібліотека висловлює подяку семикласниці Леонілі Богошурі, користувачці бібліотеки Великої Скельової, яка цього року представляла Світловодський район на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу "Книгоманія – 2019" у обласні бібліотеці для дітей імені Т.Г.Шевченка м. Кропивницького. Як учасниця конкурсу Леоніла на високому рівні і творчо продемонструвала ерудицію та знання літератури у конкурсних змаганнях: "Кращий знавець літератури", "Моя улюблена книга", "Естафета лідерів", а також мала можливість отримати додаткові бали за читацький щоденник, пости в соцмережі Фейсбук, у яких ділилася враженнями від прочитаної книги. За що Леонілу чекали нагороди, книжкові подарунки та приємні сюрпризи, серед яких зустріч зі спеціально запрошеною гостею – літературним критиком, дитячою письменницею, редактором, співвласницею блогу про дитячу літературу "Казкарка" та "Рейтингу критика: найкращі дитячі та підліткові книжки року" Валентиною Вздульською. Незабуті враження від участі в конкурсі для дівчинки залишились надовго, якими вона ділилась, як з друзями так і з родиною. Для усіх бажаючих про перебіг дитячого конкурсу можна ознайомитися за посиланням: http://librarychl.kr.ua/

Бажаємо усім дітям Світловодщини гарного настрою, відмінного навчання та не просто знати і висловлювати свої права, а навчатися вмінню гідно і сумлінно виконувати свої дитячі обов’язки перед батьками, вчителями та старшим поколінням людей і перед самим собою.

Світловодська районна бібліотека

"ВК" у PDF