---
Суспільство

Святкували громади Кіровоградщини

Святкували громади Кіровоградщини
Продовжується святкування днів народження населених пунктів Кіровоградщини. Розповідаємо, як святкували на Олександрівщині, Онуфріївщині та Знам’янщині.
В Олександрівському районі стало доброю традицією восени проводити Дні села. Першими 14 вересня відсвяткували День села у Ясиновому. На площу перед сільським клубом прийшли жителі та гості села. Зі святом односельців привітала сільський голова Любов Прихідько. Про минуле і сучасне Ясинового розповіла Людмила Федак. Аматори сцени сільського клубу подарували землякам пісні, вірші, гуморески, сценки, що створили добрий настрій ясинівцям. Кращих людей Ясинового сільська рада нагородила грамотами. Гостей свята почастували кашею та запропонували участь в аукціоні, іграх та дискотеці.

21 вересня у селі Нижчих Верещаках Соснівської сільської ради відзначили храмове свято Різдва Пресвятої Богородиці та День села. Площа біля сільського клубу-бібліотеки була святково оформлена фотозонами в українському стилі. Експонувалася виставка робіт народних умільців Нижчих Верещак. З подвійним святом жителів села привітали Соснівський сільський голова Лариса Лебідь, аматори та творчі колективи Олександрівського районного Будинку культури. Під час свята старожили, наймолодший житель, подружні пари, які прожили багато років разом, воїни-захисники України, аматори села, фермерські господарства отримали грамоти і подарунки від Соснівської сільської ради. Після святкового концерту всіх жителів та гостей пригостили смачною козацькою кашею.

22 вересня День села провели у Поселянівці Староосотської сільської ради. Біля сільського клубу зібралося чимало жителів та гостей села. Концертну програму для них показали аматори із Старої Осоти, Любомирки, Голикового, Цвітного Олександрівського району, Шпакового Новомиргородського району Кіровоградської області, Головківки Чигиринського району Черкаської області. Старожили Поселянівки отримали подарунки від місцевих фермерів. Крім того на святі можна було поласувати кулешем, пловом, шашликом, рибою, скуштувати солодку вату, пострибати на батуті, потанцювати під гарну музику.

21 вересня Онуфріївка розпочала святкування Дня селища з ігрового City-квесту «У пошуках скарбів». Його для найменших жителів селища підготували та провели працівники Онуфріївського центру дитячої та юнацької творчості, дитячого відділу Онуфріївської районної бібліотеки, музею історії Онуфріївського району та за сприяння селищної ради. Кураторкою квесту була Вікторія Кравченко. Дві команди: «Апельсинчики» та «Сонечко» отримали схеми проходження маршруту, де були вказані станції, на яких дітям розповідали про історію селища та парку графа Толстого та видавали різноманітні завдання. Останнім етапом був пошук скарбів. За допомогою біти потрібно було розбити скриню зі скарбами, підвішену до дерева.

Після влучного удару з неї висипалося безліч подарунків, які юні учасники з радістю розібрали. Хоча квест проводився для школярів,
участь у ньому взяли багато малюків, які з задоволенням бігали по парку, не менше задоволення отримали й дорослі, які прийшли підтримати своїх дітей.

У День Онуфріївки відкрили ще один дитячий майданчик, який селище отримало за сприяння народного депутата України Олеся Довгого. Розмістився майданчик у тінистій алеї біля обеліску Слави. На відкриття завітали найменші жителі селища разом з батьками. Саме їм, дітям, довірив перерізати урочисту стрічку Онуфріївський селищний голова Леонід Пивовар.

Урочистості розпочалися на площі біля районного Будинку культури о 18 годині. На площі зібралося багато жителів селища, працювала
виїзна торгівля, на великому стенді розмістилася виставка книг місцевих поетів та письменників, на площі виступали наймолодші
артисти. Згодом ведуча свята запросила присутніх до зали Будинку культури. Традиційно селищний голова Леонід Пивовар прозвітував перед громадою про виконані за рік справи і поділився планами на майбутнє та подякував народному депутату Олесю Довгому, за сприяння якого протягом року до бюджету селища було спрямовано п’ять мільйонів гривень. Також зі словами подяки звернувся селищний голова до керівників сільськогосподарських колективів та фермерів за спонсорську допомогу селищу. Тепло поздоровили присутніх зі святом і вручили громаді селища сертифікат на придбання оргтехніки керівники району.

А далі були численні нагородження: звання «Почесний громадянин селища» отримав Микола Пересип, нагороди отримали жителі селища найповажнішого віку, а також наймолодші жителі громади, які народилися в цьому році. Отримали нагороду і дві сімейні пари, які побралася напередодні свята. Подяки та грошові премії отримали найкращі працівники селища. Поздоровив представників селища настоятель храму Іоанна Предтечі протоієрей Микола Чутора. А далі була чудова концертна програма, яку підготували та провели працівники районного Будинку культури та аматори сцени. Після завершення концерту присутніх запросили на вулицю почастуватися
смачною кашею та потанцювати на дискотеці.

21 вересня святкували й у Попівці Онуфріївського району. Святкову атмосферу у фоє сільського Будинку культури, де відбувалися урочистості, створили своїми роботами місцеві умілиці. Зі сцени концертного залу привітала односельців зі 147-м днем народження Попівки сільський голова Тетяна Селегей та побажала: «…у цей день, 21 вересня, народилася Матір Божа, нехай вона буде вашою заступницею». Тетяна Петрівна вручила подяки і грошові премії сімом бійцям, які захищають суверенітет України у її східних областях. Також під оплески присутніх у залі пам’ятні подарунки отримали попівчани, які цього року відзначають значну дату у своєму житті, серед них старійшини села — Ганна Юхимівна Постриган та Олександра Григорівна Осташко. Вітали спортсменів, артистів, меценатів, а також людей праці, зокрема водія міжміського автобуса Млинок – Кременчук Олександра Гуцала, якому влаштували овації за його чуйне ставлення і увагу до кожного пасажира. Привітали громаду і керівники району та подарували сертифікат на придбання оргтехніки.






Пісенний вернісаж підготували місцеві солісти, дуети і колективи. Квітами глядачі подякували за виступ свої землячці Ользі Журбі, яка заспівала сольно і разом зі своїм батьком Юрієм Кубановим; кричали браво гурту «Козачка» із сусідньої Успенки, учасниці якого разом зі своїм сільським головою Наталією Сірою втретє поспіль розділяють радість свята із сусідами. Доки тривав концерт, біля Будинку культури вже накрили столи і частували кашею та юшкою.

Доброї, щедрої, благословенної днини жителі села Макарихи, Дмитрівської ОТГ, що на Знам’янщині, об’єдналися у велику і дружню родину та відсвяткувати 258-річницю дня народження рідного села. Всіх присутніх привітали зі святом та розділили радісні хвилини голова Дмитрівської ОТГ Наталія Стиркуль, Іванковецький сільський голова Лілія Магась, Мошоринський сільський голова Олексій Кондратенко, Іванівський сільський голова Андрій Рубаненко та інші. Теплі слова та подарунки отримали цьогорічні ювіляри. Музичними подарунками привітали солісти Дмитрівського, Мошоринського та Макариського Будинків культури. Представники кожної з вулиць підготували цікаві концертні програми, де у віршах, піснях та інсценізаціях розповіли, чим живуть їхні куточки, чим пишаються і чого очікують. Жителі вулиці Шкільної, вбрані в українські костюми зачарували гарним співом. Повеселила присутніх інсценізація «Одарка та Карась». Анатолій Борса відзначився артистичністю у виконанні гуморесок. Яскравий і чудовий виступ з піснями і танцями підготували жителі вулиці Лінника. Василь Ворожбит ознайомив з історією, повідав чим живе їхній куточок і на що у майбутньому покладають надії. Мешканці вулиць Набережної та Шкільної зірвали шквал оплесків несподіваною появою східної гості в оточені танцювального колективу.

Привітав пісенним вернісажем і Віктор Гаркавий. А далі для всіх присутніх відбувся святковий концерт у виконанні учасників художньої самодіяльності сільського Будинку культури. Біля столів достатку вмілі господині піснями вітали своїх односельців і частували дарами рідної землі та смачними українськими стравами.

Дмитрівка (Знам’янщина) відсвяткувала свій 283-ій день народження. Традиційно святкували три дні — 19-21 вересня. Яскравим, цікавим і гарним подарунком для жителів Дмитрівської об’єднаної територіальної громади стала нова музична вистава Кіровоградського музично-драматичного театру ім. М.Л.Кропивницького «Позичений чоловік».

Наступного дня відбувся святковий концерт, який підготували працівники сільського Будинку культури. Привітала присутніх зі святом голова Дмитрівської об’єднаної територіальної громади Наталія Стиркуль. Поділилася планами про розвиток громади, а також подякувала всім, хто тут живе і працює, за активну участь у підготовці до дня народження Дмитрівки і за активну участь у всіх справах, направлених на розквіт та добробут території, а спонсорам — за фінансову підтримку. На святі вітали номінантів та вручили пам’ятні подарунки. Чарівні ведучі продовжили розповідь про односельців у номінаціях «Зірка 2019», адже вже стало традицією кожного року нагороджувати нових людей для того, щоб поповнити сузір’я великої і дружньої громади. А ще на всіх жителів Дмитрівської об’єднаної територіальної громади чекав подарунок — неймовірна концертна програма. Подарували гарний настрій, неймовірні враження та море позитиву артисти Кіровоградської обласної філармонії, народного ансамблю бального танцю «Конвалія». Завершилися святкування фаєр-шоу.

Третього дня святкували під відкритим небом. Зокрема начальниця відділу культури Дмитрівської ОТГ Лідія Міркотан провела вуличну акцію «Впливай на бюджет своєї громади!» У ході заходів мешканці громади отримали актуальну інформацію та консультації з бюджетних питань, а також залишили свої пропозиції до бюджету громади на наступний рік та взяли участь у вікторині на тему «Бюджет громади». Далі дмитрівчани ярмаркували. Яскравим виступом порадували присутніх вокальний ансамбль «Берегиня» Цибулівського старостинського округу та артисти Дмитрівського Будинку культури. І як завжди, щедрими та привабливими були столи достатку: вони ломилися від різних страв, товарів вжитку та побуту, які організували жителі вулиць, щедрі господині пригощали гостей та присутніх українськими стравами на різні смаки, смачними та гарно оформленими.

Вітаємо іменинників!

Василь Білошапка, Владислав
Овчаренко, Тетяна Юганова,
Катерина Матко
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини
Святкували громади Кіровоградщини

"ВК" у PDF