---
Суспільство

Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині

Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
14 вересня свої дні народження святкували Ревівський мікрорайон міста Світловодська, села Григорівка і Павлівка Світловодського району та Успенка Онуфріївського району.
Мешканці Ревівського мікрорайону міста Світловодська відзначили 287-му річницю з дня заснування та 60-ту річницю входження Ревівського масиву Заводського мікрорайону до складу міста Світловодська.

Перші вітання громада приймала від представників міської влади, обласної ради, настоятеля церкви Святих Апостолів Петра і Павла, а також голови квартального комітету Володимира Тягнія: «Дорогі односельчани, називаю вас так, бо сам народився у Ревівці та добре пам’ятаю масове переселення громади, з 1957 до 1959 року, на нове місце — територію Павлівських земель. Завдяки «Радіозаводу» та заводу «Чистих металів» нам вдалося розбудувати мікрорайон і полюбити його всім серцем. Бажаю усім вам міцного здоров’я та успіхів». На правах господаря подякував членам квартального комітету та відзначив грамотами подружні пари, які прожили у шлюбі більше шістдесяти років; довгожителів, серед яких Поліна Антонівна Стороженко (97 років) — більше 70 років прожила у Ревівці; ровесників села (народжені у 1959 році); багатодітні родини; найактивніших представників громади. Згадали також мешканців, які пішли з життя, лишивши про себе добру пам’ять.

На урочистостях красно дякували народному депутату України Олесю Довгому за сприяння у придбанні спортивно-ігрового майданчика та небайдужим мешканцям, які допомогли встановити його на перехресті вулиць Заводської і Робітничої. Багатодітна мати Маргарита Удовиченко щаслива: «Вдячна народному депутату за перший дитячий майданчик на Ревівці. Сюди із задоволенням збігаються діти, і ми тепер знаємо, що їх багато, до цієї події ніде не зустрічали малечу в такій великій кількості, як тут. Тиждень тракторами працювали, аби вичистити територію від захаращеності. Багато людей приклали свої зусилля до встановлення.
У понеділок, 9 вересня, майданчик освятив настоятель протоієрей Олег Тарахненко. Оце так співпраця мешканців мікрорайону та народного депутата!» П’ятирічний Микола Биков, який саме завзято перебігав з гірки на гойдалку, потім на тренажер, на питання, що подобається найбільше на майданчику, відповів впевнено: «Все!».

Під час святкування ведучі провели вікторину на знання історії села Ревівки і мікрорайону. З неї дізналися, що засновником Ревівки був реєстровий козак Рева, який створив хутір для своєї родини у кінці XIX століття, облюбувавши долини, річку Цибульник, яка впадала у Дніпро, та зручне розташування хутора біля промислового міста Крилова.

Причиною переселення старої Ревівки на нове місце — побудована гідроелектростанція та утворене Кременчуцьке водосховище. Місцевість славилася гончарними виробами завдяки покладам глини, придатної для керамічних виробів. Цього дня лунали вірші місцевої
поетеси Надії Коваленко, співали пісні, грали на гармошці та пригощалися святковою кашею. А потім святкувальники з гарним настроєм
розійшлися, налаштовані працювати на розвиток Ревівки й надалі.

У селі Григорівці відбулося святкування 236-ї річниці з дня заснування села. Люди активно сходилися до сільського Будинку культури на урочистості і святкову програму. Григорівський сільський голова Надія Невкрита розпочала промову з підсумків 2019 року. Зазначила, що успіх і процвітання села — це результат спільної роботи вчителів, вихователів, медиків, працівників сільської ради — від юристів до двірників, працівників культури, бібліотеки, підприємців і фермерів, хто своєю щоденною працею у різних галузях і сферах вносить свій посильний вклад у розвиток громади. Дякувала усім тим, хто небайдужий до проблем села, і побажала миру, злагоди в родинах і добробуту громаді. Із сумом додала, що 2019 рік був важким, адже у вічність пішло більше двадцяти односельців, пам’ять про яких буде жити серед григорівців завжди. У неабиякій любові і повазі до села зізналися представники Світловодської райдержадміністрації: її колишній голова Сергій Твердовський, заступник керівника апарату райдержадміністрації Валерія Нівакшонова, голова районної ради Олексій Шаповал. Місцевий фермер Айкарам Тартикян нагадав, що завжди радий бути корисним Григорівці і робити усе, аби село було найкращим у Світловодському районі. Кожному меценату на урочистостях вручили подарунки з нагоди Дня села. Привітали воїнів АТО, що стали на захист нашої держави. На широкоформатному екрані показали фільм про село і його мешканців, знятий колективом ліцею «Надія» напередодні святкування.

На сцені виступав гурт «Журавка», якому вже більше тридцяти років, також новий колектив «Лілея» з енергійними переробленими на свій мотив піснями та солісти. З творчими виступами завітали гості з сусіднього села Глинська. Окрім концерту людей пригощали пловом, Айкарам Тартикян пригостив шашликом усіх пенсіонерів та артистів. Подвір’ям ширився приємний запах, який наче запрошував до народних гулянь. Працювала виїзна торгівля, для дітей були встановлені батути.

Цього ж дня на стадіоні зі штучним покриттям відбулися футбольні змагання. Григорівські спортсмени у фінальному матчі з рахунком 12:5 перемогли суперників — світловодську команду «Рятівник». Тож на урочистостях гравцям ФК «Григорівка» вручили кубок переможця під гучні оплески. Голова федерації футболу Світловодського району Микола Якимець прокоментував перемогу так: «Нещодавно на районних змаганнях ми поступилися «Рятівникам», тож на День села перемога була нашим обов’язком. За нас вболівало близько п’ятдесяти односельців, за що вдячні їм».

Поспілкувалася редакція газети з молоддю села — Антоніною Падалицею та Лілією Проскуряковою. Дівчата всім серцем люблять свій край і вже сумують від думки, що наступного року роз’їдуться на навчання у великі міста. «Я тут народилася і звикла до кожного куточка, кожного дерева. Мої думки завжди повертатимуться до ставка, де ми часто відпочивали з друзями, до кладки з лебедями та до улюбленої лавки у парку», — говорить Антоніна Падалиця.

У дружній атмосфері, піднесеному настрої, по-сімейному радісно та щиро відзначили День села жителі Павлівки. Теплі та щирі слова вітань лунали на святі від Павлівського сільського голови Миколи Панасенка та багатьох інших гостей, а також від голови районної ради Романа Домбровського, який після привітань вручив грамоту районної ради за вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток територіальної громади сільському голові Миколі Панасенку та подяку за активну участь у громадському житті села колективу сільського Будинку культури (директорка Олена Нестерова).

Організаторам свята вдалося охопити фактично усіх жителів громади у привітаннях. Музичними подарунками для гостей свята
стали виступи у виконанні майстрів творчої самодіяльності, аматорських колективів, вихованців навчальних закладів громади. Святкова програма була насичена танцювальними та вокальними композиціями. А публіка у свою чергу вдячно виражала позитивні емоції бурхливими оплесками у гарному піднесеному настрої. В Успенці на святкові урочистості місцеві жителі та гості села зібралися біля сільського Будинку культури, який, до речі, був побудований в тридцяті роки минулого сторіччя і скоро буде відзначати стрічний ювілей. Біля Будинку культури для наймолодших жителів села встановили батути та надувну гірку, працювала виїзна торгівля та виставка чудових виробів декоративно-ужиткового мистецтва майстринь Успенки: Олени Христенко, Наталії Шеклунової, Катерини Полив’яної, Любові Дадич та Любові Бузько. Чудові керамічні сувеніри демонструвала Світлана Нечай. Товари бджільництва демонстрував відомий в Україні пасічник з Кременчука Полтавської області Микола Крючков.

Урочиста програма розпочалася зі святкового богослужіння яке провів настоятель місцевого храму Іван Онисько. Святкову програму розпочала ведуча Алла Котовська, потім до мікрофону запросили Успенського сільського голову Наталію Сіру, яка тепло поздоровила присутніх зі святом, побажала гарного настрою, добра та достатку. До поздоровлень долучилася заступник голови Онуфріївської райдержадміністрації Валентина Здебська і від райдержадміністрації та районної ради вручила сертифікат на придбання оргтехніки. Її теж не залишили без подарунка — вручили коровай у формі серця. Поздоровила жителів села редакторка газети «Придніпров’я» Руслана Сорока, яка подарувала громаді рушник, який вишила її мати — Олександра Григорівна Лимонченко. Депутатка районної ради Тетяна Плітка поздоровила односельців зі святом і вручила матеріальну допомогу лідеру районного чемпіонату з футболу — команді «Чайка», а також школі, дитячому садку та вокальному колективу «Козачка». Під звуки метроному жителі хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих односельців та воїнів, які звільняли село від фашистів у роки Другої світової війни, та Дмитра Шевченко, який загинув в зоні АТО.

До могил загиблим та обеліску Слави поклали квіти. А далі були численні нагороди та поздоровлення кращих трудівників села, вчителів, школярів, працівників торгівлі та сільського господарства, учасників АТО, афганців та ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Теплими словами
згадали і тих, хто вже пішов у вічність. Назвали імена найменших жителів громади, а їхнім батькам вручили цінні подарунки, поздоровили
Анатолія Шевченка, якому в цей день виповнилося 85 років. Слова привітання та цінний подарунок отримали Іван та Любов Літвінови, які в цьому році святкували діамантове весілля, проживши у шлюбі 60 років.

У концертній програмі взяли участь колективи «Козачка», «Гарні молодички» та учасники сільської художньої самодіяльності. До поздоровлень долучилися і сусіди з Куцеволівки — чудовими виступами присутніх порадував колектив «Калина». Після концерту жителів та гостей села запросили почастуватися варениками та юшкою, а завершилося свято дискотекою під живу музику. Свята скрізь вдалися на славу. Бажаємо щастя і достатку усім жителям цих громад.

Альона Зозуля,
Владислав Овчаренко,
Наталія Піскова
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині
Дні села на Світловодщині та Онуфріївщині

"ВК" у PDF