---
Суспільство

Ситуацію щодо зміни складу засновників СП ТОВ "Світловодськпобут" розглянули в облдержадміністрації

Ситуацію щодо зміни складу засновників СП ТОВ "Світловодськпобут" розглянули в облдержадміністрації
Нещодавно під керівництвом т.в.о. голови обласної державної адміністрації Світлани Лобанової відбулося засідання обласної міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, на якому розглянули звернення виконавчого комітету Світловодської міської ради про рейдерське захоплення СП ТОВ "Світловодськпобут".
На початку засідання посадовець зазначила, що відповідне звернення надійшло до обласної державної адміністрації 9 серпня 2019 року. У листі повідомлялося, що 19 липня цього року державним реєстратором відокремленого підрозділу Новгородківської селищної ради проведено реєстраційну дію щодо СП ТОВ "Світловодськпобут" в частині зміни складу засновників. Внаслідок вчинених реєстратором дій, одноособовим власником підприємства із статутним внеском 7,8 млн.грн. став Яременко Олександр Сергійович. Таким чином, Світловодську міську раду, яка мала частку в статутному капіталі 50 %, виключено зі складу засновників СП ТОВ "Світловодськпобут". Відповідно, територіальна громада Світловодська втратила частку в майнових комплексах товариства у розмірі 3,9 млн.грн.
За словами Світлани Лобанової, актуальність цього питання полягає в тому, що підприємство забезпечує надання послуг з централізованого опалення населенню Світловодська, а також бюджетним установам та іншим організаціям міста. Зокрема, СП ТОВ "Світловодськпобут" надає послуги з централізованого теплопостачання понад 12 тисячам абонентів, забезпечує централізованим опаленням 276 будинків.

"Наше з вами завдання – належним чином оперативно відреагувати на заяву виконавчого комітету Світловодської міської ради. Маємо вжити вичерпних заходів, щоб не допустити надзвичайної ситуації і не залишити жителів Світловодська без тепла в опалювальний період", - підкреслила Світлана Лобанова.

Під час засідання заслухали позиції міської влади, керівника підприємства щодо факту реєстрації змін до складу засновників та інформації органів юстиції і Національної поліції про правову оцінку вчинених реєстраційних дій.

Так, за інформацією першого заступника Світловодського міського голови Олени Балюк, про реєстраційну дію щодо "Світловодськпобут" в частині зміни складу засновників у міськвиконкомі дізналися тільки 7 серпня 2019 року. На їх думку, було здійснено рейдерське захоплення підприємства. Міськрадою направлено відповідні заяви до правоохоронних органів та листи на Міністерство та Головне управління юстиції в області з проханням розглянути питання в межах компетенції.

Генеральний директор СП ТОВ "Світловодськпобут" Сергій Московський у свою чергу зазначив, що реєстраційні дії були вчинені в правовому полі за згодою міськради. Про це свідчать, зокрема, протокол Загальних зборів учасників СП ТОВ "Світловодськпобут", де розглядалося питання про надання згоди на вихід Світловодської міської ради зі складу учасників підприємства, та відповідне рішення міської ради про вихід.

Виконуюча обов»язки головного територіального управління юстиції в області Анна Калініна повідомила, щодо до управління надійшла скарга від Світловодського міськвиконкому на дії державного реєстратора, який здійснював реєстрацію. Скаргу і відповідний пакет документів скеровано на розгляд до Мін'юсту, де у встановлений термін буде надано правову оцінку і відповідні висновки.
За інформацією представника ГУ Нацполіції в області, за вказаним фактом розпочато кримінальне провадження, відомості внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань, триває слідство.

За підсумками засідання видано доручення, відповідно до якого Головному управлінню юстиції в області необхідно моніторити ситуацію і поінформувати ОДА про результати розгляду звернення, Головному управлінню Нацполіції в області – взяти під особливий контроль хід досудового розслідування у межах кримінального провадження, а керівництву міської влади Світловодська – тримати на контролі питання підготовки до опалювального сезону 2019/2020 років.

Кіровоградська ОДА

Фото: Ігор Котляров

"ВК" у PDF