---
Суспільство

В області функціонує 33 сонячні електростанції загальною потужністю майже 100 МВт

В області функціонує 33 сонячні електростанції загальною потужністю майже 100 МВт
Створення належного інвестиційного клімату в області шляхом оперативного визначення вільних земельних ділянок, безперешкодного оформлення документів та вирішення інших питань у найкоротші терміни, забезпечило динамічне зростання обсягу електричної енергії, виробленої сонячними електростанціями. На сьогодні в області функціонує 33 сонячні електростанції в 11 районах та 3 містах загальною потужністю майже 100 МВт. Про це повідомив директор профільного департаменту ОДА Олександр Корнюша під час щопонеділкової апаратної наради голови облдержадміністрації.
Посадовець наголосив, що лише у минулому році введено в експлуатацію 13 сонячних електростанцій та вироблено 29 млн.кВт/год електроенергії, що складає 2% до загальної кількості виробленої електричної енергії в області. 2019 рік очікується досить плідним щодо реалізації проектів з альтернативної енергетики.

За інформацією Олександра Корнюші, протягом найближчих трьох років в області планується ввести в експлуатацію 46 сонячних електростанцій орієнтовною потужністю до 500 МВт на території 16 районів та 2 міст. Обсяг електричної енергії, виробленої сонячними станціями, в еквіваленті дозволить замінити 17 млн. куб.метрів природного газу або 600 вагонів вугілля.

Серед інших знакових проектів посадовець виокремив кілька. Так, на території Новоархангельського району планується ввести в експлуатацію міні-ГЕС потужністю 93 кВт. Вперше в області планується будівництво вітроенергетичних установок на території Добровеличківського району потужністю 2 МВт (вартість проекту становить 20 млн. грн.), а також на території Світловодського району.
До того ж, наприкінці 2019 року планується ввести в експлуатацію першу в області біогазову станцію потужністю до 20 МВт на Новомиргородському цукровому заводі. Біогазова станція зможе переробляти різні види відходів. Орієнтовна вартість проекту складає 15 млн. євро. Для обслуговування цієї установки буде створено 10-15 нових робочих місць.

У смт Голованівську ТОВ "Грін-Вольт" будує електростанцію на твердому паливі (відходи соняшника). Уже встановлено комплекс обладнання, що працює за методом комбінованого виробництва електричної та теплової енергії, потужність 6 МВт, буде створено 5 робочих місць.

У Новоукраїнській ОТГ планується реалізувати перший в Україні енергосервісний договір із зовнішнього освітлення.
www.kr-admin.gov.ua

"ВК" у PDF