Онуфріївський район
Суспільство

На братських могилах не ставлять хрестів…

На братських могилах не ставлять хрестів…
Було колись в Онуфріївському районі село Андріївка, розташовувалося воно майже на межі Кіровоградської і Дніпропетровської областей. Село мало всього дві вулиці по одному ряду будинків. Садиби омивалися невеличкою річкою Куплеватою, яка влітку постійно пересихала. В селі була велика свиноферма і пасовища, на яких випасали корів.
З благ цивілізації був лише детекторний приймач у завідуючого фермою. Люди бачили, що в сусідніх селах є електрика і радіо, школи та магазини і почали залишати Андріївку. Згодом село спустіло, але залишився цвинтар та дві братські могили воїнів часів Другої Світової Війни. Відомо, що в одній похований лейтенант Микола Абрамочкін, який загинув 12 листопада 1943 року при визволенні Андріївки. В шістдесятих роках минулого сторіччя пошуковці П’ятомиколаївської школи знайшли рідних Абрамочкіна і на могилу приїжджала мати загиблого. Кількість та імена загиблих похованих у другій могилі досі не встановлені.

Зараз могилами опікується Млинівська сільська рада, але жителі почали підіймати питання про перенесення останків до меморіального комплексу Млинка, тим більше, що добратися до могил досить складно: шлях переораний тому їхати потрібно прямо по полю. При проведенні перепоховання буде встановлено точну кількість загиблих і при наявності солдатських медальйонів або особистих речей з підписами, імена загиблих.

Млинківський сільський голова Віктор Титар згоден на перепоховання, обіцяє виділити на це кошти, але за умов отримання дозвільних документів. Голова Онуфріївської районної адміністрації Сергій Самородченко і начальник відділу туризму та культури при РДА Світлана Балим обіцяють допомогти отримати дозволи. Тоді останки воїнів будуть перенесені до Млинка.

Автор дякує Сергію Самородченко за представлений транспорт та надану допомогу.
На братських могилах не ставлять хрестів…

"ВК" у PDF