---
Суспільство

Кіровоградщина – у трійці областей-лідерів з виконання обсягів ремонтних робіт на дорогах державного значення

Питання проведення в області ремонту та будівництва автомобільних доріг загального користування державного значення у 2018 році розглянули на щотижневій апаратній нараді голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка. Поінформував із зазначеного питання начальник Служби автомобільних доріг у Кіровоградській області Вадим Коюденко.
За словами посадовця, загальна динаміка фінансування дорожньої галузі за останні роки свідчить про суттєве збільшення коштів, які спрямовуються на будівництво та ремонт доріг. Якщо у 2015 році загальний обсяг фінансування дорожньої галузі області складав мізерні 93,7 млн.грн., то у 2016 році цей показник уже складав 310 млн.грн, а у 2017 році суттєво зріс до 628,2 млн.грн. Плановий показник обсягу фінансування, який призначений на проведення робіт на дорогах у 2018 році, становить 550,6 млн.грн.

Вадим Коюденко повідомив, що з державного бюджету передбачається спрямувати 504,8 млн.грн. Зокрема, на поточний середній ремонт заплановано спрямувати 376,2 млн.грн. (7 об’єктів, 40,61 км доріг), на експлуатаційне утримання та поточний дрібний ремонт передбачено 120,9 млн.грн, на проектні роботи майбутніх років з будівництва і реконструкції – 3,2 млн.грн. і на проектні роботи майбутніх років з капітального ремонту - 4,5 млн.грн.

За рахунок митних коштів обласною державною адміністрацією затверджено перелік об’єктів будівництва та поточного ремонту автомобільних доріг загального користування на суму 5,8 млн.грн. За словами начальника Служби автомобільних доріг в області, значну частину від цієї суми вже використано на будівництва ділянок автомобільної дороги в обхід м. Знам’янки.

На виконання робіт з експлуатаційного утримання автомобільних доріг місцевого значення з обласного бюджету виділено кошти у сумі майже 40 млн.грн. За січень-травень на виконання зазначених робіт використано майже 100 % суми коштів. Починаючи з 1 червня 2018 року функції замовника щодо місцевих доріг загального користування на виконання робіт з експлуатаційного утримання Служба не виконує.

Інформуючи про здобутки у дорожній галузі, Вадим Коюденко наголосив, що Кіровоградщина знаходиться в трійці лідерів з виконання обсягів ремонтних робіт на дорогах державного значення за рахунок коштів державного бюджету (із показником 92,4 %). І як наслідок врахування гарних показників, Урядом прийнято рішення про виділення для області додаткових коштів у сумі 52,8 млн.грн., що дасть змогу забезпечити введення в експлуатацію двох ділянок доріг, протяжністю 13,7 км., і ще на одній продовжити роботи.

На сьогодні вже завершено роботи з поточного середнього ремонту на 3 ділянках автомобільної дороги Знам'янка-Луганськ-Ізварине загальною протяжністю 15 км, та на 1 ділянці автодороги М-22 Полтава-Олександрія протяжністю 8,7 км. На інших об'єктах роботи тривають.

Вадим Коюденко зауважив, що окрім проведення ремонтних робіт, Службою автомобільних доріг вжиті заходи і задля їх збереження. Одним із основних методів є нанесення на покриття доріг шарів зносу, що значно продовжують термін експлуатації. На сьогодні улаштувано поверхневу обробку на 14,5 км., площею 123,647 тисяч м2. Загальний обсяг освоєних вкладень за цим напрямком роботи складає 20,9 млн.грн.

Значний обсяг робіт виконано і з експлуатаційного утримання та з безпеки дорожнього руху. Так з початку року на дорогах державного значення області ліквідовано – 139134 м2 ямковості, на 690 км. виконано поновлення дорожньої розмітки, встановлено та замінено 1120 шт. дорожніх знаків.

За інформацією посадовця, дорожня галузь області активно готується і до настання несприятливих погодних умов. У рамках підготовки до осінньо-зимового періоду 2018-19 років підрядні організації області виконують наступні заходи: заготовляють пісок та технічну сіль, готують спеціальну техніку та виготовляють снігозатримуючі щити.

Підсумовуючи виступ, начальник Служби автодоріг в області зазначив, що нині ведеться робота з підготовки пропозицій до плану ремонтних робіт на 2019 рік. На розгляд Укравтодору та Уряду буде запропоновано наступні напрямки ремонту: по-перше, закінчити розпочаті об’єкти – ремонти доріг Полтава-Олександрія та Олександрівка-Кропивницький-Миколаїв, по-друге, планувати ремонти найбільш важливих доріг: Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка, Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя та Київ-Знам’янка. Загалом заплановано подати до розгляду пропозицію фінансування на суму близько 3 млрд.грн.

"ВК" у PDF