Знам’янський район
Суспільство

Шкільні музеї пам’ять бережуть…

Шкільні музеї пам’ять бережуть…
Традиційно, у переддень визначних і пам’ятних подій у житті нашого народу, особливо перед травневими святами відбувається об’їзд і вивчення роботи шкільних музеїв.
На виконання заходів, передбачених програмами національно патріотичного виховання, відділом освіти спільно з головою ветеранської організації Бабійчук Г.О., та представниками ветеранської організації відвідані шкільні музеї та музейні куточки закладів загальної середньої освіти міста Знам’янка.

Шкільні музеї не тільки бережуть пам’ять про події чи видатних людей, а й виконують роль центру громадського і духовного життя людей. Усіх дослідників музеїв, юних пошуковців,що відшукують нові експонати, старі фотографії чи спогади про якусь подію шкільної історії, об’єднує любов до рідного краю, до своєї історії, повага до минулого народу, усвідомлення своєї неповторної ролі та обов’язку громадянина, небайдужість до того, щоб зібрати, зберегти і передати прийдешнім поколінням краще, щоб не зітерлись у пам’яті відомі події, розповіді про тих, хто жив поруч і заслуговує шани і поваги земляків.

У кожному закладі витримується свій стиль музейної діяльності. У загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 імені Т.Г.Шевченка стіни шкільного музею оформлені стендами сучасних подій, що відбуваються у нашій державі; чимало зібрано матеріалів про історію школи, зібрані спогади вчителів-ветеранів, оформлено чимало альбомів.

У навчально-виховному комплексі «Знам’янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2-ліцей» функціонує музей, оформлений тематичними стендами за розділами, що можуть розказати нам історію від самого початку виникнення закладу, містить інформацію про перші випуски, директорів закладу та зразки перших вручених документів про освіту, великих, паперових, що зовсім не схожі на сучасні атестати.

У навчально-виховному комплексі «Знам’янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 3-гімназія» створено шкільний музей, що розташовано у окремій кімнаті, де кожен експонат цінний, має велике значення для наступних поколінь. Виокремлено стенди про вчителів-ветеранів, чиїм призначенням були школа і діти, про події Другої світової війни, які невдовзі святкуватиме наша держава, про історію школи, створюється і щороку додаються нові і нові фотоальбоми «Літопис школи», які неодмінно через роки стануть цікавинкою для кожного випускника, що зможе знайти фото свого класу і вчителів під час зустрічі випускників.

Музейний куточок у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 4 оформлено поки що у кабінеті історії. Він невеликий, але зберігає чимало цінної інформації про історію школи та події Другої світової війни, спогади ветеранів, що ними опікуються учні. Наразі адміністрацією розглядається питання про виділення окремого приміщення для розміщення експонатів, кількість яких постійно зростає.

У загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 6 триває оновлення стендів з історії школи, що прикрашали фойє закладу. Інформаційні папки та накопичувальні інформація також зберігається у вигляді фотоальбомів, газет тощо. Зібрано і збережено чимало цікавих матеріалів про Михайла Петровича Панаріна, Валерія Козіна пам’ятники яким розміщено на території закладу. Під час урочистих лінійок до пам’ятників завжди покладаються квіти, як символ шани і вдячності від прийдешніх поколінь.

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 7 має невеликий музей «українська світлиця», сама назва якого свідчить, що у ньому містяться предмети побуту нашого народу, елементи одягу та житла. Окремо в залежності від події, у закладі створюються змінні тематичні експозиції , матеріали до яких зберігаються у альбомах та тематичних папках.

Збереження і примноження нашої історії є вагомим виховним впливом на учнів: вони із задоволенням навідуються до музейних кімнат під час годин спілкування, у переддень днів вшанування подвигу нашого народу під час Другої світової війни, під час підготовки і проведення традиційних українських свят тощо. Кожен заклад дбає про оновлення і поповнення свого шкільного музею.

В ході відвідування музею гості мали можливість оглянути усі заклади, обмінялися думками, висловили свої враження та побажання, надали свої пропозиції щодо урізноманітнення видів музейної справи, обговорили можливі шляхи співпраці.
І наостанок, хочеться побажати усім і кожному, хто вкладає у музейну справу свою силу й душу, хто здійснює благородну і водночас відповідальну місію, спрямовану на дбайливе збереження духовних надбань нашого народу, не зупинятися на досягнутому, а успішно примножувати свої надбання, бажаємо вам творчої енергії, вдалих пошуків, цікавих знахідок, благополуччя і достатків, здоров'я і щастя й непохитної віри в світле майбутнє України.


Заступник начальника відділу освіти Н.Черкас

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF