---
Суспільство

До 80-річчя Кіровоградської області має бути створено пам'ятний комплекс "Лита Могила"

До 80-річчя Кіровоградської області має бути створено пам'ятний комплекс "Лита Могила"
Під керівництвом голови обласної ради Олександра Чорноіваненка відбулася робоча нарада, на якій обговорили питання створення комплексу «Лита Могила».
Лита Могила - скіфський царський курган 2-ї половини VII століття до н. е. Розкопаний 1763 року біля села Копані Знам’янського району Кіровоградської області. На глибині 2-х метрів під кам’яними плитами було знайдено залізний меч з окутим золотом руків’ям та вкритими золотою платівкою дерев’яними піхвами, прикрашеною зображеннями фантастичних тварин у передньосхідному стилі, срібні деталі від асірійського палацевого табурету, золота діадема, 17 масивних золотих платівок з зображенням орла з петлями на звороті, платівки з зображеннями мавп, птахів, бронзова застібка з голівками левів на кінцівках і 40 бронзових наконечників стріл. Пам’ятка має видатне значення, оскільки це єдиний відомий на сьогодні скіфський царський курган того часу в Північному Причорномор’ї.

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко наголосив, що створення даного комплексу стане історичною візитівкою не лише Знам’янського району, а й Кіровоградської області. Очільник зазначив, що роботи зі створення пам’ятки заплановано завершити до Дня відзначення 80-річчя Кіровоградської області.

Попередньо на реалізацію даного проекту очікується витратити 2,5 мільйонів гривень. На сьогодні проводиться необхідна експертиза ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області.

"ВК" у PDF