Знам’янський район
Суспільство

Педагог як співавтор освітнього та духовного простору дитини

Педагог як співавтор освітнього та духовного простору дитини
25 квітня 2018 року, в рамках проведення обласного педагогічного марафону «Штрихи до портрета Василя Сухомлинського», присвяченого відзначенню у 2018 році 100-річчя від дня народження видатного українського педагога, у районі проведений фестиваль педагогічних ідей та знахідок «Педагог як співавтор освітнього та духовного простору дитини».
На заході були присутні: перший заступник голови районної державної адміністрації О.Грінчак, начальник відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації В.Сидоренко, завідувач науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» Ю.Міцай, кандидат педагогічних наук, завідувач обласного навчально-методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» О.Половенко, методист науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» Л.Гайда.

У вітальному слові Олена Анатоліївна відзначила, що у педагогічній громадськості країни вже стало традиційним оголошувати ювілейний рік народження видатного вчителя «Роком В.О.Сухомлинського». Широко відзначатиметься ця дата в усіх навчальних закладах й нашого району.

Школа може дати учням міцні й глибокі знання лише за умови, що кожен учитель безперервно вдосконалює свою педагогічну майстерність. Педагоги нашого району, як земляки великого педагога, мають неоціненну можливість вивчати та впроваджувати його досвід. Педагогічна спадщина В.О.Сухомлинського й сьогодні залишається чистим джерелом педагогічної мудрості, творчості, наснаги, до якої постійно звертаються всі покоління освітян. Наш район є одним із небагатьох, де впродовж багатьох років здійснюється нагородження педагогів районною премією імені В.О.Сухомлинського. Відповідно до Положення про присудження районної педагогічної премії імені В.О. Сухомлинського щорічно, за рішенням конкурсної комісії, педагогічним працівникам присвоюється звання «Лауреат районної педагогічної премії імені В.Сухомлинського» та виплачується педагогічна премія у розмірі 2500 грн.

У ході фестивалю педагогічні працівники району мали можливість поділитися досвідом упровадження творчих надбань В. Сухомлинського та взяли участь у роботі тематичних секцій: творчої лабораторії «Учитель-Дитина-духовність-народознавство-казка», творчої лабораторії «Управління закладів освіти в умовах Нової української школи», творчої майстерні «Творчий учитель — обдарований учень»; у майстер-класах: «Роль педагога-краєзнавця у формуванні ціннісних орієнтацій учнів», «Використання педагогічної спадщини Василя Сухомлинського в умовах модернізації позашкільної освіти».

Піднесеного настрою присутнім додавали й виступи вихованців районного центру дитячої та юнацької творчості – це члени барабанного гурту «Смайл», хореографічного колективу «Єдельвейс», вокального гурту, а також вихованка музичної школи Софія Невмержицька.

Учасники фестивалю, як і всі педагоги району, сповнені світлої надії, що педагогічні ідеї великого вчителя будуть жити, розвиватись, знаходити своє втілення в практиці роботи Нової української школи, школи майбутнього.
Педагог як співавтор освітнього та духовного простору дитини
Педагог як співавтор освітнього та духовного простору дитини
Педагог як співавтор освітнього та духовного простору дитини

"ВК" у PDF