---
Суспільство

Із Шевченком у серці

Із Шевченком у серці
9 березня Кіровоградщина відзначила 204-у річницю з дня народження Тараса Шевченка.
У Світловодську мітинг, присвячений 204-й річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка, відбувся 9 березня о 10-й годині ранку в парку культури і відпочинку біля пам’ятника Кобзареві. Аби вшанувати пам’ять видатного поета і прозаїка, біля пам’ятного знаку зібралися представники міської влади, представники депутатського корпусу міськради, працівники бюджетних установ, громадськість. Як завжди, цього дня біля пам’ятника лунали вірші та уривки з творів українського класика, який став легендарною постаттю в історії українського народу, а його пророчі слова для багатьох щирих патріотів України стали дороговказом. Просто неба звучала й поезія, присвячена Кобзареві. Вшановуючи світлу пам’ять поета, учасники заходу поклали квіти до підніжжя пам’ятника. Виступаючи перед присутніми, член Спілки журналістів України Олесь Неділя нагадав, що на Світловодщині проживають нащадки великого Кобзаря: у мікрорайоні Табурище проживає праправнука Катерини — старшої сестри Шевченка — Вікторія Лавриненко. Жінка у шостому поколінні продовжила рід Тараса Григоровича від родини Красицьких. У скромній оселі Вікторії Лавриненко зберігається «Кобзар», виданий у ХІХ столітті, пожовклий, але дорогий її серцю. Хотілося б, щоб ця жінка була присутня на таких заходах, зазначив Олесь Неділя, а на завершення виступу зачитав власний вірш, написаний від серця.

В Олександрівці у залі засідань райдержадміністрації вшанувати Кобзаря зібралися голова райдержадміністрації Ольга Борота, голова районної ради Григорій Гончаренко, помічник-консультант народного депутата України Катерина Бондаренко, представники підприємств, установ та організацій селища, громадськість. Працівники та юні артисти районного Будинку культури підготували літературно-музичну композицію «Ми нащадки Кобзаря». На заході прозвучали вірші поета та пісні на його слова. На завершення урочистостей всі присутні поклали квіти до пам’ятника Кобзареві.

У Новгородці відбулося урочисте покладання квітів до погруддя українського поета. У мітингу взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Краснюк, голова районної ради Олександр Горбенко, селищний голова Олександр Сириця, помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Ніна Грязнова, заступник військового комісара Олександр Задорожний, учнівська молодь та громадськість селища. Виступаючи перед присутніми, голова районної ради Олександр Горбенко відзначив, що вся творчість геніального поета тісно переплітається з нашим сьогоденням, а його полум’яні слова є своєрідним орієнтиром та дороговказом для нас, тому що вони сповнені любові до рідної землі, пронизані ідеями свободи, соборності та єдності. Вірші Великого Кобзаря та авторські поезії читали вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості Владислав Ляшенко, Вероніка Краснюк, Георгій Четвертак, Віталій Ніколаєнко; члени літературного клубу «Світоч» Іван Орел і Василь Ященко та ведучий Олександр Шевченко. Завершився мітинг покладанням квітів до пам’ятника Тарасові Григоровичу Шевченку.
За участю керівництва Знам’янської райдержадміністрації та районної ради відбулося урочисте вшанування пам’яті Кобзаря та покладання квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку у місті Знам’янці.

Цього ж дня біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбулися урочисті заходи, у яких взяли участь керівництво міста Знам’янки, представники підприємств, установ та організацій міста, громадських організацій, депутати міської ради, громадськість міста. Про слово Великого Кобзаря, яке стояло в обороні прав та свобод українського народу, стало духовною основою, на котрій була зведена незалежність української держави, говорила секретар міської ради Наталія Клименко. Творчість Шевченка для багатьох і досі лишається джерелом пізнання, квіти до його пам’ятників в усьому світі — прояв поваги до пам’яті про пророка. Сила голосу солістів народного аматорського ансамблю української пісні і танцю «Барвінок» (керівник — заслужений працівник культури України Євдокія Мельниченко) у Шевченковому «Реве та стогне Дніпр широкий» сколихнула всіх присутніх і вкотре нагадала, якими величними можуть бути слова та мелодія. Про Тараса Шевченка як поета говорили активісти міста і громадськість біля того ж пам’ятника Шевченка пізніше. Вони зібрались разом, щоб провести спільні читання поезій Кобзаря, нагадати його висловлювання з творів, які і досі актуальні для України. Наталія Тишкевич пригадала слова Івана Франка: «Він був сином мужика — і став володарем у царстві духа». Після цього всі разом вголос прочитали «Заповіт».

Тетяна Шаповалова, Оксана Войчишина,
За інформацією сайтів Олександрівської,
Новгородківської та Знам’янської РДА
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці
Із Шевченком у серці

"ВК" у PDF