Онуфріївський район
Суспільство

Зимові турботи лісівників

Зимові турботи лісівників
Є люди, і їх досить багато, котрі вважають, що діяльність державних господарств лісової галузі спрямована виключно на заготівлю деревини. Але значно менше тих, хто бачить, як лісгосп займається лісовідновленням та залісненням непридатних для сільського господарства земель.
А ви знаєте, як добувають насіння з шишок? В сушарку закладають шишки, топлять піч, сушарка прогрівається, шишки розкриваються, насіння випадає та осипається через решета. Випорожнені шишки використовують для подальшого обігріву – спалюють.

А як збирають шишки? А хто лазить по деревам, щоб зривати шишки? То ж які зусилля потрібно докладати для збирання насіння. Адже для отримання 1 кг насіння потрібно зібрати 100 кг шишок. Але зібрати шишки це лише перший крок до отримання насіння готового до висівання. Шишки після збору необхідно висушити в шишкосушарці. І дана робота не є такою легкою, як здавалося б на перший погляд. Шишки сушаться протягом тривалого часу, щоб вони поступово розкривалися і з них звільнялися насінини. При сушінні потрібно бути дуже уважним щоб не пересушити насіння і таким чином не знизити його якість і водночас достатньо просушити шишки щоб все насіння звільнилося. Кінцева вологість шишок має складати 6-7 %

Лісгосп також, займається вирощуванням декоративного посадкового матеріалу. Закуповують рідкісні рослини, потім живцюють та розмножують. Вирощують та реалізують саджанці. Тобто можемо зробити висновок, що реалізація деревини – далеко не єдине джерело фінансування.

Інженер лісових культур О.Явтушенко

"ВК" у PDF