---
Суспільство

В Україні створили додаток для людей з вадами слуху

В Україні створили додаток для людей з вадами слуху
В Україні розробили додаток до смартфону, покликаний спростити комунікацію з людьми з вадами слуху в громадських місцях.
Співзасновник та розробник додатку BeWarned, киянин Віталій Потапчук, народився із вадами слуху. Він зізнається, що найбільшу проблему в його житті становить спілкування з людьми: «Люди часто перепитують, нервують, не хочуть спілкуватися, — каже він. —Я розумію проблеми і психологію глухої людини, я на практиці з цим зустрічаюся».

Він переконаний, що розробка їх команди допоможе людям, що не чують або чують погано, отримувати різні послуги.

«Наприклад, глуха людина приходить в лікарню і бачить QR-код нашої програми, — розповідає пан Потапчук. — Цей код можна сканувати на свій смартфон і одразу спілкуватися. Коли я набираю щось на своєму смартфоні, людина бачить це на своєму в режимі реального часу. Людина, яка відповідає, може надиктувати [вголос] свою відповідь, а я бачитиму це в вигляді тексту. Це дуже просто, швидко й оперативно. У майбутньому я хотів би приходити в будь-яке місце: магазин, перукарню, і щоб там уже була програма для глухих. Це було б зручно з точки зору внутрішнього комфорту та самоповаги».

На його думку, використовуючи додаток, люди зможуть проявити відкритість та повагу до людей з вадами слуху.

Сьогодні BeWarned стає дедалі популярнішим не лише в Україні, а й за її межами. Творці додатку пропонують використовувати його різним бізнесам: медичним установам, кафе, банкам, готелям, магазинам тощо. Все, що потрібно для роботи додатку — QR-рідер. BeWarned доступний для безкоштовного скачування в для Android та iOS.

Нагадаємо, нещодавно в Україні створили онлайн-сервіс Let's Enhance на основі штучного інтелекту, який дозволяє «наближати» покращувати якість фотографії без втрати якості.

"ВК" у PDF