Знам’янський район
Суспільство

Степова майстриня

Степова майстриня
Справжні майстрині-чарівниці живуть у Знам’янському районі: у яке б село ви не поїхали, вам завжди покажуть оселю, де живе вишивальниця.
Нещодавно у районному музеї відкрилася виставка робіт «Світ моєї душі» жительки села Трепівка Раїси Федорівни Ігнатьєвої.
Назва виставки передає ті незабутні почуття, які отримуєш від перегляду вишитих картин. Палітра кольорів і відтінків вражає. Майстриня віддає перевагу пейзажам: берізкам на узліссі, Карпатам з гірською річкою, тихому берегу біля річки, затишним маленьким подвір’ям, диким звірам, кількома роботами представлена релігійна тематика.

Головний спеціаліст відділу культури і туризму райдержадміністрації Вікторія Гнатюк вручила Раїсі Федорівні пам’ятний подарунок та грамоту відділу за вагомий внесок у збереження культурних традицій нашого народу, допомогу у організації районних та обласних виставок-ярмарків та з нагоди відкриття персональної виставки вишитих картин.

Учасниці творчого клубу «Калина» м.Знам’янка (керівник Світлана Дордюк) та майстрині Знам’янського району спілкувалися у дружній теплій атмосфері, радилися, як краще вишивати, які використовувати нитки та техніки, де придбати або як власноруч зробити рамку для картини. Майстриня-вишивальниця Галина Лагно прочитала власний вірш, де традиції української вишивки тісно переплітаються з історією сім’ї авторки. Поздоровити з відкриттям першої персональної виставки Раїсу Федорівну прийшли привітати чоловік Іван Степанович, син Валерій та невістка Вікторія.

Довгий час Раїса Федорівна не знайомила оточуючих зі своїми роботами, вважаючи, що вишиває лише для себе і своїх рідних. Та знайомство з бібліотекаркою Трепівської бібліотечної філії Ніною Самсоненко змінило ставлення до творчого процесу — тепер майстриня є учасницею сільських, районних та обласних виставок.

Вишиває хрестиком нитками муліне. Зразки для вишивання майстрині привозять з різних куточків України, а нитки, згідно з кольорами і відтінками, вона підбирає сама. Для друзів та рідних її барвисті роботи — найцінніший подарунок. Для Раїси Ігнатьєвої вишивка — не просто хобі, а заняття, яке розвиває творчі здібності, наповнює життя новими емоціями, робить його змістовнішим, дарує красу, тепло, доброту.

Запрошуюємо усіх шанувальників української вишивки відвідати Знам’янський районний краєзнавчий музей і ознайомитися з виставкою «Світ моєї душі» за адресою: м.Знам’янка, вул.Трудова, 1, з 8:00 до 17:00.
Степова майстриня
Степова майстриня
Степова майстриня
Степова майстриня

"ВК" у PDF