---
Суспільство

У Чорнобилі через місяць з’явиться сонячна електростанція

У Чорнобилі через місяць з’явиться сонячна електростанція
Наступного місяця в Чорнобилі буде завершено проект встановлення сонячної електростанції.
Перший проект сонячної енергії в Чорнобилі стане кроком вперед у планах інвестувати €100 млн у будівництво відновлюваних джерел енергії в радіоактивній зоні відчуження.

Проект належить українській компанії Rodina Energy Group Ltd і німецькій Enerparc AG. Потужність сонячної електростанції сягає одного мегавату, а будівництво обійшлося в €1 млн.

"Крок за кроком ми хочемо оптимізувати чорнобильську зону. Вона не повинна бути чорною дірою посеред України. Наш проект розміщено в 100 метрах від реактора", — розповів виконавчий директор Rodina Energy Group Євген Варягін.

Нагадаємо, що в липні 2016 року Міністерство екології оголосило намір «оживити» 30-кілометрову зону, яка залишається безлюдною з 1986 року. Для залучення інвесторів пропонується дешева земля та відносно високий вхідний тариф.

Раніше видання Bloomberg повідомляло, що французька компанія може побудувати в Чорнобилі гігантську сонячну електростанцію. Україна веде переговори з однією із найбільших компаній Франції Engie SA про побудову величезної сонячної електростанції, вартістю 1,25 мільярда доларів у зоні відчуження.

Китайські компанії GCL System Integration Technology і China National Complete Engineering Corp минулого року теж оголосили про побудову сонячної електростанції потужністю один гігават. Але поки будівництво не почалося.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF