---
Суспільство

Україна і Польща домовились про мовну статтю

Україна і Польща домовились про мовну статтю
Міністри освіти України і Польщі підписали декларацію щодо логіки імплементації статті 7 Закону «Про освіту». За інформацією прес-служби МОН, документ підписано через дипломатичні канали двох країн.
За словами Лілії Гриневич, підписання спільної декларації з Польщею вкотре засвідчує готовність України консультуватися з іноземними колегами щодо нового закону «Про освіту». «Ми з самого початку декларували готовність виписати логіку імплементації статті у двосторонніх документах між країнами», – наголосила Гриневич.

Вона також зазначила, що 5 українських шкіл, де навчання ведеться польською мовою, уже працюють за тією моделлю, яку МОН пропонує для імплементації. Тобто, частково предмети у базовій та старшій школі вивчаються українською.

У свою чергу, міністр національної освіти Польщі додала, що польська сторона готова ділитись з Україною досвідом і позитивними зразками того, як здійснюється освіта національних меншин у Польщі.

Згідно з декларацією, сторони забезпечують особам, що належать до нацменшин, доступ до вивчення рідної мови і навчання рідною мовою у дошкільних закладах, початкових і середніх школах Польщі та України.

Окрім цього, міністри домовились про необхідність вивчення державної мови у школах. Зі свого боку Україна створюватиме польській меншині всі необхідні умови для вивчення рідної мови та навчання рідною мовою в системі освіти України поряд з навчанням державною мовою.

osvita.ua

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF