---
Суспільство

Урок пам'яті

Урок пам'яті
19 вересня у Знам’янській ЗШ І-ІІІ ст. №1 ім. Т.Г.Шевченка відбувся урок пам’яті, присвячений великій даті цього тижня – Дню партизанської слави. Цей захід організували заступник директора школи з виховної роботи М.О.Кічук та вчитель історії школи П.В.Герасим. У заході взяли участь працівники міського краєзнавчого музею.

Все далі віддаляються від нас роки Другої світової і все менше залишається спогадів та повідомлень про ті події у нашому повсякденному житті. Але ці події необхідно згадувати, особливо для молоді. Партизанський рух опору став частиною літопису саме нашого знам’янського краю. У лісах Чорному, Чуті, Нерубаївському діяла більшість партизанських сил Кіровоградської області. Тут знаходився підпільний штаб партизанського руху, бази і шпиталь партизан, редакція партизанської газети. Учні дізналися про вторгнення нацистів в Україну влітку 1941 року і про жорстокий «новий порядок» окупантів, відчули руйнування звичного життя та зародження гніву в душах земляків 70 років тому.

Також учні дізналися про командирів партизанського руху нашого краю І.І.Нечаєва, М.М.Скирду, І.Д.Діброву, М.П.Кришталя, І.Т.Присяжнюка, про керівників підпільних груп у нашому місті і районі В.І.Рожка, А.І.Олександрова, Г.Ф.Соколюка, А.Г.Живогляда. Учнів зацікавили трагічні долі героїв опору, які були схоплені окупантами та загинули у катівнях – П.І.Бацанова, С.Ю.Безкаравайного, О.Маругіну, М.Бершадського.

Старшокласники побачили фото героїв антинацистського опору і документальні матеріали зі скарбниці музею. Учням ще доведеться вивчати ці події у курсі історії України, але наближення цієї теми до дат історичного календарю України, до життєпису рідного Знам’янського краю виявилося цікавим і запам’яталося учням.

Тепер на землі України знову точаться бойові дії. Знову чужинці зазіхають на її терени. Дати історичного календарю держави і ось такі зустрічі допомагають старшокласникам відчути поклик вдячності воїнам України у давніх і недавніх війнах, відчути свою причетність як до минулого, так і до сьогодення своєї країни. Такі зустрічі допомагають виховувати громадян.

zn-rada.gov.ua
Урок пам'яті

"ВК" у PDF