---
Суспільство

Алла Плічко: професія — ветеринар

Алла Плічко: професія — ветеринар
13 серпня 2017 року в Україні відзначали своє професійне свято працівники ветеринарної медицини.
Відзначала його й Алла Плічко, завідуюча Вишнівцівським пунктом ветеринарної медицини (Онуфріївський район), який обслуговує села Вишнівці й Лозуватка, на території яких налічується 138 голів великої рогатої худоби, більше 200 свиней, а також утримуються інші свійські тварини та птиця.
За освітою Алла Олександрівна ветеринарний фельдшер. З дитинства любила тварин, не боялася з ними спілкуватися, а головне — любила це робити. Бо нині у селі чимало ветеринарів за освітою, та працює за фахом вона одна. Закінчила Олександрійський ветеринарний технікум, з 1986 року працювала у Мар’ївці, а згодом повернулася у рідні Вишнівці.

Вишнівцівський пункт ветеринарної медицини підпорядковується Онуфріївській районній державній ветлікарні, очолює яку Сергій Ткаченко. Окрім того в Онуфріївці працюють колеги — епізоотолог Микола Бухикало, заавідуюча ветаптекою Наталія Венгеренко та ветлікар Анатолій Венгеренко. У селах району на 8 дільницях і пунктах теж працюють колеги-фахівці: Павлиська ветдільниця — завідуючий Анатолій Сідоров та фельдшер Світлана Ждан, Куцеволівська ветдільниця — завдуючий Юрій Яковенко, Василівська ветдільниця — Віта Вусик, Омельницький ветпункт — Василь Яровий, Попівський ветпункт — Віктор Гондзя, Млинківський ветпункт — Станіслав Куровський, Зибківський ветпункт — Іван Вельган.

Алла Плічко: «У нас дружний колектив. На усіх заходах ми працюємо спільно. Так, наприклад, нас усіх викликають на профілактичні щеплення собак, котів, інших тварин. У Дереївці минулого року виявили африканську чуму, оголосили карантин, тож усі лікарі району цілодобово були там. Чергували по двоє на постах при в’їзді і виїзді з населеного пункту і проводили заходи зі знезараження: обмивали дезрозчином колеса машин та оброблювали килимки усередині автомобілів, слідкували, щоб не ввозили і не вивозили свинину. Хворобу тоді ми зупинили. Та все ж головним нашим завданням є профілактика і недопущення виникнення інфекцій».

За словами односельчан, Алла Олександрівна надзвичайно уважний та кваліфікований лікар. Через те, що хвороба не може чекати, доводиться телефонувати і увечері — і лікар ніколи не відмовить у консультації та у разі потреби прийде на виклик. А обсяг роботи немаленький — у кожного в селі є господарство. Нехай не у кожного корова, але курка чи собака є на кожному подвір’ї. Інколи лік іде на години, лікарю доводиться діяти миттєво. З усіма знаходить спільну мову. При чому це стосується і людей, і тварин. А це означає, що лікар працює за покликанням.

Користуючись нагодою, Алла Плічко, а з нею редакція «Вісника Кіровоградщини» вітають усіх працівників ветеринарної медицини Кіровоградщини з професійним святом.

"ВК" у PDF