Знам’янський район
Суспільство

Літні рапсодії рідного краю

Літні рапсодії рідного краю
Порядний, інтелігентний, людяний, талановитий — всі ці слова про Анатолія Михайловича Татарова, з яким я познайомилася під час проведення пленера художників. Цей літній чоловік вразив мене своєю позитивною енергією, молодечим запалом та невимовною жагою до життя. З ним хотілося спілкуватися, до його порад прислухалася молодь. Нас вразила безмежна людська доброта. Диву даєшся, як у швидкоплинності часу, в епоху комп’ютерних технологій ця людина зберегла такі високі моральні якості.
Анатолій Михайлович народився 24 березня 1936 в робітничій сім’ї. Батько, Михайло Якович, працював майстром на хлібзаводі, загинув на фронті у 1944 році. Мама, Ольга Данилівна, працювала закрійником у швейній майстерні.

Почав малювати з шкільних років. Спочатку оформлював стінгазети, фотомонтажі, плакати. Дуже любив зображувати природу та рідний край. Навчаючись у технікумі, виконував більш відповідальні завдання: оформлення стіннівок, плакатів, кабінетів ботаніки, рослинництва, механізації. Юному художнику довірили оформлювати територію навчального закладу. Працюючи агрономом, не полишав улюбленої справи і займався оформленням дошок пошани, стендів та ін. У військовій частині оформлював клуб, їдальню, кімнату відпочинку. А у вільний час займався живописом та писав портрети солдат. Його малюнки друкувалися у тогочасних виданнях. Працював над художнім оформленням клубів, бібліотек та шкіл району.
Виставки робіт Татарова неодноразово проходили у Знам’янці, Кіровограді, Києві. А музою для нашого автора стала його кохана дружина — Надія Іванівна.

Враженнями з нами поділилася методист з декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва обласного Будинку творчості Наталія Делихова: «Дуже сподобалися натюрморти з квітами, вони теплі і яскраві, як саме літо. У своїх роботах автор передає всю гаму та палітру літніх барв, вражає об’ємністю та чарівністю квіткових композицій».

У свій поважний вік Анатолій Михайлович залишається прикладом для молодих художників. Знана у районі і області, але юна за віком художниця Інна Дубосар говорить: «Анатолій Татаров для мене взірець у створенні живопису, саме його різноплаплановість з сонячним відблиском та життєдайною енергією надають стимул для подальшого творчого пошуку».

Запрошуємо вас доторкнутися до високого мистецтва, відвідавши персональну виставку Анатолія Татарова «Літня рапсодія» в Знам’янському районному краєзнавчому музеї, а яскраві літні барви хай зігріють усіх душевним теплом.
Літні рапсодії рідного краю
Літні рапсодії рідного краю
Літні рапсодії рідного краю
Літні рапсодії рідного краю

"ВК" у PDF