Світловодський район
Суспільство

Краєзнавці почали з’ясовувати правдиву дату заснування Світловодська

Краєзнавці почали з’ясовувати правдиву дату заснування Світловодська
63, 460, а може більше років? З якої ж саме дати розпочинати відлік історії Світловодська - це питання почала опрацьовувати спеціальна комісія з вивчення традицій містоутворення на території нашого краю. Її перше засідання на чолі з секретарем міської ради Юрієм Сапяновим відбулося 27 квітня.
Пропозиція щодо необхідності відтворення тисячолітньої історії нашого краю та визначення правдивої дати заснування міста Світловодська надійшла від директора ГО "Інститут краєзнавчих досліджень" Владислава Журавського. У зв’язку з цим міський голова видав розпорядження про створення вищезгаданої комісії, яка й повинна віднайти історичну правду з метою збереження коріння історії сучасного Світловодська.

До складу комісії увійшли: Юрій Сапянов - секретар міської ради; Владислав Журавський - директор ГО "Інститут краєзнавчих досліджень"; Андрій Бутко - директор міського краєзнавчого музею, Ірина Щербина - заступник міського голови з гуманітарних питань, Надія Клокар - начальник управління культури і туризму; Сергій Добролевський; Тетяна Дроздова - директор ПП "Редакція газети "Світловодськ вечірній"; Сергій Гайдук - провідний методист із збереження культурної спадщини Захарівського музею історії; Тамара Штурміна - пенсіонерка, краєзнавець; Андрій Маліцький - депутат Світловодської міської ради.

Уже під час першого засідання стало зрозуміло, що одностайності у цьому питанні серед краєзнавців немає. Владислав Журавський, нагадавши присутнім історію Крилова-Новогеоргіївська (його матеріали на цю тему читайте в №№12,16 "СВ"), стверджує, що датою заснування Світловодська потрібно вважати 4 квітня 1557 року. Тоді польський король Сігізмунд Август дарував Магдебурзьке право місту Крилову, що знаходилося у межиріччі Дніпра і Тясмину і було попередником Криловської слободи, а пізніше - Новогеоргіївська, який став складовою нашого міста.

Починати літочислення Світловодська з 1190 року запропонувала Тамара Штурміна. Краєзнавець зауважила, що датою заснування міста зазвичай вважають або археологічну знахідку, або згадку в літописі. За її словами, в офіційному Київському літописі Крилов вперше згадується у 1190 році, тож саме цю дату можна вважати датою заснування нашого міста. Андрій Бутко поставив під сумнів обидві пропозиції.Директор музею стверджував, що у Київському літописі про місто Крилов нічого не написано; говориться тільки про місце, куди приїжджали Київські князі для участі у ловах. Якщо ж брати до уваги дату заснування польського Крилова, то перша офіційна згадка про надання йому Магдебурзького права - це 1616 рік. Крім того, потрібно якимось чином прив’язати польський Крилов до Світловодська, а офіційного підтвердження, що Світловодськ є правонаступником Крилова немає, наголосив Бутко.

Краєзнавці почали з’ясовувати правдиву дату заснування Світловодська

Під час дискусії Тамара Штурміна запропонувала зв’язатися з Національною спілкою краєзнавців України, Національним інститутом історії аби використати їх архіви для з’ясування усіх спірних моментів щодо дати заснування міста.

Краєзнавці почали з’ясовувати правдиву дату заснування Світловодська

Надія Клокар запропонувала залучити громадськість до обговорення цього питання, можливо, комусь відомі цікаві факти або у когось збереглися історичні документи.

Краєзнавці почали з’ясовувати правдиву дату заснування Світловодська

За відновлення історичної справедливості виступив Юрій Сапянов, який зауважив: "Для того, щоб було прийнято рішення міської ради про встановлення справжньої дати народження нашого міста, ми повинні закумулювати зусилля фахівців і посилатися на історичні матеріали та документи, якими ми будемо підтверджувати наші доводи". Отже попереднє обговорення відбулося. На наступне засідання комісії вирішили зібрати усі можливі документи для підтвердження дати заснування Світловодська.

Краєзнавці почали з’ясовувати правдиву дату заснування Світловодська

"ВК" у PDF