Дешева рибка — погана не лише юшка
- 1 травня 2017, 16:55
В’ялена риба — "смаколик", який полюбляють не лише світловодці. Любов до неї розповсюджується далеко за межі навіть нашої держави. Але наш регіон, завдяки особливості розміщення, особливо сприятливий для виготовлення та реаліації такого продукту. В тому числі в домашніх умовах.
Потрібно пам’ятати, що продукція домашнього виготовлення — це продукція, яка і вживається там, де виготовлена. Торгівля нею заборонена. Це стосується і в’яленої, копченої риби. Адже вона не проходить належного ветеринарно-санітарного контролю. Дотримання технології виготовлення, умови виготовлення та зберігання її сумнівні. Як і умови реалізації — стихійні місця торгівлі рибою часто обмежуються лише столами. Отже ніщо не гарантує, що навіть дуже приваблива на вид та запах рибка домашнього виготовлення не містить у собі потаємний сюрприз у вигляді глистів, кишкової палички або ботулотоксину. Останній особливо небезпечний для людини, адже без специфічного лікування може призвести до летальних наслідків.
На сьогодні Держпродспоживслужба не має важелів впливу на стихійну торгівлю, тому звертаємось до свідомості людей, які надають перевагу покупкам у таких місцях. Задумайтесь, чим може обернутись для вашого здоров’я зекономлені декілька гривень — адже сьогодні "домашні продукти" або продукти"поза магазином" далеко не завжди поступаються ціною своїм магазинним "братам". А якістю — поступаються напевно. Адже те як, де і ким вони виготовлені, в чому і як транспортувались — велике питання, на яке правдиву відповідь ви вряд чи отримаєте. Не кажучи про умови реалізації, які в стихійних місцях не сворені. Та й самі продавці не завжди вважають за необхідне дотримуватись навіть мінімально необхідних заходів гігієни. То ж чи варто так ризикувати? Є над чим замислитись.