Знам’янський район
Суспільство

«Пасхальна веселка»

«Пасхальна веселка»
Уже незабаром на землю зійде чудове свято Великодня — святе і чисте, як безхмарне небо, гарне, як молоде життя. Срібні голоси церковних дзвонів сповістять світу про урочисту подію — Воскресіння Христове, і лунатимуть звідусіль щирі привітання: «Христос Воскрес!», «Воістину Воскрес!».
Великдень українці завжди святкували радісно і піднесено. Саме на тему відродження українських звичаїв та обрядів 10 квітня у Знам’янському районному краєзнавчому музеї, спільно з районним будинком культури, було проведено урок народознавства «Благословення сходить з небес: Великдень!», виставку «Йде Великдень по землі» та відкрито великодню майстерню з виготовлення писанок, мальованок, дряпанок та інших прикрас до цього свята «Пасхальна веселка».

Заступник голови Знам’янської райдержадміністрації Олена Грінчак привітала присутніх з початком великоднього тижня та розповіла про значущість цього найвеличнішого християнського свята.

Директор музею Оксана Лутай ознайомила учнів 4 класу Петрівського НВК (класовод Наталія Дзюнзя) з історією виникнення писанки, з традиціями та обрядами, пов’язаними з цим святом. Учасники народознавчого заходу згадали легенди, пов’язані з виникненням свята, дізназналися про технологію виготовлення писанок, значення символів на них, та які фарби треба використовувати у своїй роботі.

Школярі радо співали великодніх гаївок та веснянок, а народознавча вікторина виявила справжніх знавців народних звичаїв, прикмет, прислів’їв. Переможцями стали: Оля Жолобняк, Діана Охріменко, Софійка Герасимчук та Світланка Кравченко.

Молоді майстрині Оксана Демченко та Інна Дубосар, немов казкові феї, вчили дітей перетворювати звичайні яйця на диво-писанки.

Радує серце, що маленькі школярі намагаються глибше знати традиції та історію свого народу. Їх очі випромінюють жагу до знань, до всього нового та давно забутих народних звичаїв.
«Пасхальна веселка»
«Пасхальна веселка»
«Пасхальна веселка»
«Пасхальна веселка»

"ВК" у PDF