Онуфріївський район
Суспільство

Ліс — це легені планети

Ліс — це легені планети
Так, дерево — це не лише будівельний матеріал та паливо. Рослини, за рахунок фотосинтезу, виділяють кисень, яким ми дихаємо. Тому лісонасадження постійно поновлюють, висаджуючи молоді дерева.
7 квітня працівники Онуфріївської районної держадміністрації, робітники державного підприємства «Онуфріївський лісгоп», учні Онуфріївської школи висаджували дерева. Керувала процесом директор лісгоспу Валентина Здебська. Валентина Павлівна розповіла присутнім, що вже висаджено більше ста гектарів, на одному гектарі висаджується близько п’яти тисяч саджанців, в основному це акація, декілька видів клену, сосна та інші види дерев.

За допомогою трактора знімається верхній дерновий шар, а потім у підготовлений ґрунт висаджуються саджанці. До роботи все було підготовлено: і спецодяг, і робочий інструмент, який було промарковано написами «Я садив ліс». Для тих, хто вперше садив дерева, Валентина Павлівна провела невеличкий майстер-клас.

Для того, щоб з цих невеличких саджанців виріс ліс, потрібно близько 80 років. Розповіла керівник лісгоспу про головних ворогів зелених насаджень — лісобраконьєрів. Вони випилюють дерева на дрова, а в минулому році були випадки вивезення краденого лісу для виготовлення пілетів і навіть дров’яного вугілля. Також потерпають ліси від пожеж, коли через людську недбалість гинуть у вогні дерева та все живе, що біля них знаходилося.

Слухаючи цікаву розповідь, запланована площа була засаджена, після закінчення роботи Валентина Павлівна подякувала присутнім за допомогу, почастувала наймолодших працівників солодощами.

Тож побажаємо деревцям вирости великими та могутніми, і перетворитися з часом на гарний ліс!
Ліс — це легені планети
Ліс — це легені планети

"ВК" у PDF