Світловодський район
Суспільство

Прийшла весна — прибирати пора!

Прийшла весна — прибирати пора!
Настала весна, зійшов і сніг і в Україні розпочались традиційні для цієї пори року роботи по прибиранню територій. Це має не лише естетичне значення, але й епідемічне — несанкціоновані сміттєзвалища можуть стати джерелом існування гризунів та бродячих тварин, а влітку — комах, які є переносниками серйозних інфекційних хвороб.
Чимале значення для безпечності міста у відношенні кишкових інфекцій має своєчасність вивозу побутових відходів з контейнерних майданчиків, яке повинно здійснюватись не рідше, ніж 1 раз на три доби в холодний період року (при середньодобовій температурі -5°C і нижче) та щоденно — в теплий період року (при середньодобовій температурі більше ніж +5°C). Не залишається поза увагою і приватний сектор, де МКП "ККП" у визначені дні також організовано вивіз побутових відходів.

Не менш важливим є і прибирання відособлених територій та територій загального користування. До таких робіт залучаються не тільки комунальні підприємства, в обов’язок яких входить підтримувати підпорядковані території у належному стані. Активну участь в наведенні порядку беруть і працівники різних підприємств, організацій та установ, що наводять лад не лише на територіях власних закладів, але й на закріплених на ними територіях загального користування. Але це вирішує питання саночистки лише комунального житлового сектору міста та більшості об’єктів благоустрою. Тому до таких робіт необхідно активно залучатись і мешканцям приватного сектору — адже власний двір та прилегла до нього територія є обличчям свого хазяїна.

Мешканцям приватного сектору, які не підключені до централізованих каналізаційних мереж, слід звернути увагу ще на один вагомий фактор — належне обладнання та своєчасне очищення вигребів надвірних туалетів та вигрібних ям. Нагадуємо, що вигреби повинні бути водонепроникними, мати щільно прилягаючу кришку. Проведення даних заходів значно знижує ризик забруднення грунту органічними відходами — насамперед вас самих.

Слідкувати за прилеглою територією потрібно і власникам кіосків, торгівельних павільйонів, магазинів та інших підприємств торгівлі — своєчасно прибирати та не складувати на ній тару та запаси товарів.

Нагадаємо також і про небезпеку спалювання рослинних відходів, які утворюються під час прибирання і в комунальному, і в приватному секторі. По-перше, спроби позбутися таким чином опалого листя спричиняють значну шкоду і навколишньому середовищу, і здоров’ю людини. Адже доведено, що 1 тонна тліючого листя виділяє у повітря близько 30 кг чадного газу та декілька кг мікрочастинок диму, в якому є важкі метали, окис азоту та багато інших канцерогенних сполук. По-друге, флора на місці спалювання буде відновлюватись не один рік.

Тож закликаємо всіх містян підтримувати чистоту не лише у себе вдома, але й поза ним. Притримуйтесь загальних правил поведінки в загальних місцях, не смітіть та навчайте цьому своїх дітей. І пам’ятайте приказку: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.

"ВК" у PDF