---
Суспільство

39% мешканців Кіровоградщини мають хронічні захворювання або проблеми зі здоров’ям

39% мешканців Кіровоградщини мають хронічні захворювання або проблеми зі здоров’ям
З метою дослідження питань, пов’язаних із доступністю для населення послуг охорони здоров’я та лікарських препаратів, а також отримання інформації щодо самооцінки та рівня захворюваності, органами державної статистики проведено щорічне вибіркове опитування членів домогосподарств, які приймали участь в обстеженні умов їхнього життя.
Підсумки опитування, розповсюджені на всі домогосподарства області, свідчать, що 53% (у 2015р. – 60%) оцінювало стан свого здоров’я як “добрий”, 37% осіб (32%) уважали стан свого здоров’я “задовільним”, 10% (8%) – “поганим”.

Три чверті осіб, які перенесли захворювання, зазначили їхні негативні довготермінові наслідки: зокрема 8% осіб відчули вплив на повсякденну працездатність (у 2015р. – 5%), 89% (92%) – на життєву активність, тобто можливість займатися фізичною працею, відвідувати культурні заклади, вести активний спосіб життя.

Із загальної кількості опитаних осіб 39% (у 2015р.– 30%) мали хронічні захворювання або проблеми зі здоров’ям. Найбільш поширеними були гіпертонія, остеохондроз, серцеві захворювання та артроз або артрит (у т.ч. ревматоїдний). Про наявність однієї з цих хвороб повідомили відповідно 46%, 25%, 20% та 18% осіб, які мають хронічні захворювання. Серед осіб, які мають проблеми зі здоров’ям, 10% хворіють на хронічний бронхіт, емфізему легенів, алергію (за винятком алергічної астми), 9% – на мігрень або частий головний біль, 8% – виразку шлунка або 12-палої кишки, 6% – холецистит, холангіт, цироз печінки.

За даними опитування, частка домогосподарств, у яких хто-небудь потребував медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя, як і в 2015р., становила майже 100%. Повідомили, що протягом 2016р. зверталися за медичною допомогою 72% (у 2015р. – 69%) опитаних осіб. Серед них 93% зазначили, що зверталися до поліклініки (крім стоматолога), 10% – до стоматолога у державній медичній установі, по 6% – до швидкої медичної допомоги та сімейного лікаря у поліклініці, 5% – до приватного стоматолога.

"ВК" у PDF