Онуфріївський район
Суспільство

Збережемо первоцвіти разом!

Збережемо первоцвіти разом!
Даремно сперечатися, яка пора року найкраща. Усі вони мають свої чари, які треба вміти побачити. Одна й та ж картинка милує око влітку, восени, взимку та навесні.
Влітку поспішали під густу крону, де зачаїлася рятівна прохолода і яка спокусливо манила плодами. Пригадуєте, як вабили зір вкриті золотим листям осінні дерева, повз яких чи не щодня проходили? А яке захоплення вони викликали взимку, коли кожна гілочка завмирала, аби не потривожити мереживо інею, де вигравали барвами промінці скупого зимового сонця! Весною навіть стишували ходу під цими кронами, щоб вдихнути якомога більше аромату свіжого листя чи ніжного цвіту.

Просто нам хочеться змін, бо чекаємо від них нових вражень. Тому й кажемо, що втомилися від зими. І так щороку: дивуємося весняному первоцвіту, ніби сталося це з нами вперше. Воскресає природа, а з нею і ви прагнете нових почуттів та вражень. Здається, всі негаразди тануть разом зі снігом.

Перші проліски дивляться на вас своїми веселими блакитними очима. Після довгої зимової днини, поява перших лісових квітів приносить величезну втіху для душі. Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів… Але не поспішайте рвати це диво!

Адже збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Також, нерідко квіти вириваються з цибулинками, що призводить до повного знищення рослини. Зірвавши стеблинку з трьома первоцвітами – означає, що ви загубили 45-60 насінин, які в майбутньому дали б нове покоління. Первоцвіти мають і естетичне, і практичне значення. Нектаром цих квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння. Ці рослини мають також лікувальні властивості, приносячи користь, як людям, так і звірям.

Первоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди, що в перекладі з грецького означає «скороминучий», «швидкоплинний». Така назва пов’язана з тим, що ці квіти швидко зацвітають, готуючись до цього ще з осені, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. Їм не страшні ані сніг, ані злі морози і до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися – це ми з вами.

Головним завданням ДП «Онуфріївський лісгосп» в цій акції є – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньо-квітучих лісових рослин та спрямувати зусилля усіх на практичні дії щодо захисту первоцвітів.

Пам’ятайте: Купуючи весняні букетики на стихійних базарах, ви цим самим спонукаєте «підприємливих ділків» знищувати цю небесну красу.

Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами в ліс.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF