Від глини — до глечика
Захопившись видатною історією гончарства нашого краю, багатством місцевих глин, молодий гончар із Чигирина Владислав Жук не стримався й переїхав до Світловодського району в село Золотарівка, аби відродити уміння знаних місцевих майстрів: Феодосія Чередниченка (с. Ревівка) та Миколи Тотаренка (м. Новогеоргіївськ, артіль "Вирішальна").
Під час візиту журналістів гончар продемонстрував увесь процес перетворення глини на глечик (чашку чи миску, навіть макітру): все починається з контакту глини з водою, яка дарує глині пластичність для подальшої взаємодії з руками гончара і гончарним кругом, який повинен обертатись проти сонця, на завершення — вогонь, який, створюючи в печі температуру до тисячі градусів, потім гарантує зберігання виробом свої форми впродовж тисячі років. На завершення — лощіння і димлення, які надають остаточного (товарного) вигляду черговому шедевру.
Сергій Гайдук, провідний методист із збереження культурної спадщини Захарівського музею історії
Фото: автора
Інтернет-видання Світловодськ