Світловодський район
Суспільство

Що потрібно знати, аби якнайдовше зберегти дієздатність своїх нирок

Що потрібно знати, аби якнайдовше зберегти дієздатність своїх нирок
Всесвітній День нирки відзначають в другий четвер березня в понад 120 країн світу. Започатковано його було у 2006 році за ініціативи Всесвітнього товариства нефрології та Всесвітньої федерації ниркових фундацій. В Україні заходи кампанії вперше відбулися в березні 2008 р. за ініціативи Української асоціації нефрологів.
Функція нирок. Нирки регулюють об`єм рідини в організмі і фільтрують кров, що надходить нирковими артеріями. Через нирки протягом доби протікає приблизно 230 л крові. Фільтруючи кров, нирки видаляють з неї непотрібні і шкідливі речовини, які потім виводяться назовні через уретру у складі сечі. Для нормальної роботи ниркам потрібно приблизно в 20 разів більше кисню, ніж іншим органам.

На порушення роботи нирок вказують:
– пітливість після їжі, безсоння, позіхання, набряки і роздутий живіт.

Серед захворювань сечовидільної системи найчастіше зустрічаються запалення, зокрема:
– запалення нирки (нефрит); нирки і ниркової миски (пієлонефрит); сечового міхура (цистит); сечовипускального каналу (уретрит).

У чоловіків переважає запалення сечовипускального каналу, у жінок – сечового міхура і нирки.

До несприятливих чинників, що сприяють розвитку запалення в нирці і нирковій мисці, належить:
– перевтома, переохолодження, виснаження, зниження захисних сил організму, гіповітаміноз, захворювання статевої і сечовидільної системи.

Слід пам’ятати:
1. У більшості людей на ранній стадії хронічна хвороба нирок перебігає безсимптомно.
2. Хвороби нирок розвиваються повільно і ознаки їх з’являються на пізніх стадіях, коли пацієнт вже має ниркову недостатність і, можливо, навіть потребує діалізу. Ниркова замісна терапія потребуєзміни способу життя пацієнтом та є надзвичайно дорогою для системи охорони здоров’я будь-якої країни.
3. Звичайні аналізи сечі, крові, вимірювання артеріального тиску можуть виключити або встановити, чи є які-небудь ранні ознаки ниркових проблем.
4. Хвороби нирок – системні, згубні, але все ж таки часто виліковні, якщо своєчасно звернути на них увагу.
Обстежуватись на предмет наявності хронічної хвороби нирок повинні, у першу чергу, люди, які мають підвищений ризик. До них належать:
– пацієнти з цукрови мдіабетом та гіпертонією;
– особи, що мають надмірну вагу або палять;
– особи віком понад 50 років;
– особи з обтяженою спадковістю щодо хвороб нирок, цукрового діабету чи гіпертонії.

Що ж може кожен зробити для своїх нирок? Підримувати фізичну форму та вести активний спосіб життя. Регулярно займатися фізкультурою (для нирок це неменш важливо, ніж для серця!) – по можливості, 15 -30 хвилин в день або по 1 годині 3 рази на тиждень. Більше рухатися (ходити пішки, по можливості – не користуватися ліфтом тощо); контролювати рівень цукру, ліпідів в крові; контролювати артеріальний тиск; зменшення вживання алкоголю теж може знизити кров’яний тиск; контролювати свою вагу, тобто тримати її в межах необхідного діапазону; більше вживати овочів та фруктів, обмежувати висококалорійні продукти і виключити консерви; не палити; вживати більше рідини (за відсутності протипоказів!), 2-3 літри, особливо в жаркий період року: прісну воду, зелений чай, ниркові фіточаї, натуральні морси, компоти; захистити себе від контактів з органічними розчинниками і важкими металами, інсектицидами и фунгіцидами на виробництві і в побуті; не зловживати перебуванням на сонці, не допускати переохолодження поперекової області і органів тазу, ніг; інформувати свого лікаря, якщо у вашій родині обтяжена спадковість щодо високого кров’яного тиску, діабету або хвороби нирок; бути уважними до змін у сечі. Якщо вона має хмаркуватий вигляд, смердючий запах, пінистий характер, або кривава або якщо сечоспуск завдає болю, необхідно негайно звернутись до лікаря; регулярно проходити медичні обстеження, які дозволяють оцінити стан нирок (загальний аналіз сечі, креатинін крові, УЗД – 1 раз на рік).

Дослідження також показали, що люди, які п’ють газовані напої щодня, мають більш високий ризик розвитку певного рівня ХХН. Це відбувається тому, що безалкогольні напої збільшують рівень білку в сечі, який вважається раннім маркером ушкодження нирок.

Запрошуючи всіх підняти склянку води з нагоди Всесвітнього дня нирки, хотілося б також привернути увагу до цієї проблеми і закликати всіх зробити здоровий вибір на користь питної води замість безалкогольних газованих напоїв.

Дотримуючись цих рекомендацій ви збережете нирки та врятуєте серце.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF