Знам’янський район
Суспільство

Червона троянда на чорному роялі

Червона троянда на чорному роялі
31 січня 2017 року виповнилося 200 рокі з дня народження вавстрійського композитора Франца Петера Шуберта. Йому не вистачило року до віку Христа, він пішов з життя на тридцять другому році…
До цих років Бетховен, якого Шуберт обожнював, вважав вчителем і навіть заповідав поховати себе на тому ж цвинтарі, ще не створив своїх головних творів - ні Героїчної, ні Пасторальної, ні Дев'ятої симфонії. Шекспір ще не написав "Гамлета", Сервантес - "Дон Кіхота".

Але Шуберт, якого майже не знали сучасники - встиг обезсмертити себе, створивши неймовірну кількість творів, серед яких на диво багато не просто хороших, а найвищої проби.

Творчість Шуберта, як відомо, позначила в музиці кордон класичної та романтичної епох. Романтична по ідейної спрямованості, образах і колориту, творчість Шуберта та правдиво передає душевний стан людини. Його музика відрізняється широко узагальненим, соціально значущим характером. У мистецтві Шуберта відображено світовідчуття кращих людей його покоління.

Червона троянда на чорному роялі

При всій витонченості, лірика Шуберта позбавлена вишуканості. В ній немає нервозності, душевного надлому або надчутливої рефлексії. Драматизм, схвильованість, емоційна глибина поєднуються з чудовою душевною рівновагою, а різноманіття відтінків почуттів з дивовижною простотою. Шуберту притаманна, писав академік Б. Асафьев, "рідкісна здатність: бути ліриком, але не замикатися у свій особистий світ, а відчувати і передавати радості і скорботи життя, як їх відчувають і хотіли б передати більшість людей, якщо б володіли талантом Шуберта... музика була його співом про все, але не особисто про себе".

24 лютого 2017 року в музичній школі імені М. В. Лисенко відбувся концерт з лекцією, присвячений ювілею композитора – своєрідна Шубертіада. У програмі прозвучали такі твори, як Фантазія фа мінор ч.1, Скерцо Сі-бемоль мажор, Сонатина Ре мажор, Квартет для флейти, гітари, альта та віолончелі ч.3, танцювальна музика – лендлер, вальси, екосези, Військовий марш Ре мажор, Музичний момент фа мінор, вокальні твори: «Форель», «Баркарола», «Аве Марія», «Серенада» та балада «Лісовий цар»на вірші В. Скотта, Л. Рельштаба.

Твори Ф. Шуберта виконували учні: Солодкий Георгій, Лісяна Інна, Русін Валерій, Нечепоренко Данило, Шамаль Дар’я, Шимко Елизавета, Єніна Софія, інструментальний квартет за участю Пащенка Владислава, Тихонюк Катерини, Булах Р. В., Тихонюк О. В., фортепіанний дует Кириченко Вікторія та Тазітдінова Я. Ю., ансамбль скрипалів (кер. Яблуновська Н. А., конц. Коваленко Є. В.), ансамбль домристів (кер. Булах Р. В., конц. Тихонюк О. В.), оркестр народних інструментів (кер. Булах Р. В., конц. Тихонюк О. В.), викладачі Малініна Д. О., Селівончик Ю. С., Потапчук Л. Я., Шимко В. М., Крючков Ю. І. Програму вела постійна ведуча Стороженко Т. Ф.

Виконання музики супроводжувалося демонстрацією творів художників К. Шпіцвега, Т. Брукса, Ф. Вальдмюллера, М. Богданова-Бельського, М. фон Швінда та інш.

Час завжди ставить усе на місця – люди не зуміли гідно оцінити творчість свого геніального сучасника. Тепер же ми любимо та слухаємо його музику, яка нікого не залишає байдужим.

"ВК" у PDF