Новгородківський район
Суспільство

«В нашій пам’яті вони завжди – Герої України»

«В нашій пам’яті вони завжди – Герої України»
Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва, стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії.
99 років тому назад у бою під Крутами, що на Чернігівщині, понад 300 курсантів військової школи, студентів - гімназистів, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний бій із значно переважаючим, добре озброєним і вишколеним противником і протягом кількох днів стримували на підступах до Києва величезну більшовицьку армію. Крути - залізнична станція в Чернігівській області. Місце бою між російськими червоногвардійцями, які налічували шеститисячну армію і загоном українського війська у складі юнкерів першої Київської юнацької школи імені Б. Хмельницького 550 чоловік та першої сотні новоствореного студентського куреня 130 чоловік, команди офіцерів (командир сотник А. Гончаренко). Захищаючи станцію, український загін втратив близько 300 студентів та офіцерів. Юні захисники української держави були розстріляні і поколоті багнетами. За рішенням Центральної ради 17 березня 1918 року тіла 27 вояків було урочисто поховано на Аскольдовій могилі. Назва «Крути» стала символом жертовності за Україну.

У масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Однак, це – символ нескореного духу нашої нації. З метою формування в молоді почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого, формування й розвитку мотивації, спрямованої на підготовку до захисту Вітчизни, на прикладі подвигу однолітків, формування інтересу до літератури про бій під Крутами в центральній районній бібліотеці бібліографом Крижановською Катериною Володимирівною для учнів 8 класу Новгородківського НВК №1 (класний керівник Черкас Інна Вікторівна) проведено годину історичної пам’яті « В нашій пам’яті вони завжди – Герої України».

«В нашій пам’яті вони завжди – Герої України»

На захід були запрошені голова районної державної адміністрації Кочерга Андрій Леонідович та перший заступник голови районної державної адміністрації Краснюк Сергій Миколайович. Керівники району відмітили, що такі заходи дуже необхідні сьогодні, адже обов'язок кожного, пам'ятати про великий подвиг наших співвітчизників. Для користувачів бібліотеки обладнано тематичну виставку «Крути: мужність і посвята».

«В нашій пам’яті вони завжди – Герої України»

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF