Олександрівський район
Суспільство

Пенсійний фонд інформує: чому важливо зберігати архівні документи

Пенсійний фонд інформує: чому важливо зберігати архівні документи
Статтею 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року.
За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Враховуючи вищевикладене, особливої актуальності набуває зберігання на підприємстві відомостей про заробітну плату його працівників, дотримання вимог щодо збереження архівних документів та порядку їх передачі до архівних установ у випадках ліквідації, банкрутства, реорганізації підприємств, установ, організацій.

Розмір заробітної плати суттєво впливає на розмір майбутньої пенсії, індивідуальний коефіцієнт заробітку є обов’язковою складовою для її розрахунку. Тому в своєчасній здачі документів до архівних установ повинні бути зацікавлені не лише органи влади та працівники архівів, а насамперед працівники підприємств, установ, організацій, які ліквідуються.

Довідка про заробітну плату, датована минулим періодом, але не підтверджена первинними документами, які можна перевірити, при призначенні-перерахунку пенсії не буде враховуватись, тому про збереження архівних документів та розмір майбутньої пенсії треба думати сьогодні.

"ВК" у PDF