Світловодський район
Суспільство

Світловодськ може стати учасником всеукраїнського проекту «Будуємо Україну разом»

Світловодськ може стати учасником  всеукраїнського проекту «Будуємо Україну разом»
Упродовж трьох днів, з 24 по 26 листопада, у Світловодську працювали волонтери Благодійної організації «Львівська освітня фундація», учасники масштабного проекту «Будуємо Україну разом».
Під час свого перебування в місті, молоді люди знайомилися зі Світловодськом та його потребами і можливостями, зустрічалися з представниками влади та громадських організацій, молоддю та небайдужими світловодцями, аби визначитися щодо подальшої співпраці.

Світловодськ може стати учасником  всеукраїнського проекту «Будуємо Україну разом»

У суботу, 26 листопада, учасники проекту – Віра Пасішнюк, Олексій Сапига, Дмитро Черкас та Максим Буглов дали прес-конференцію місцевим журналістам. Зустріч відбулася в новоствореному центрі «Творчий простір» у дружній, невимушеній атмосфері, під час якої волонтери розповіли про суть проекту та поділилися своїми першими враженнями від Світловодська.

Світловодськ може стати учасником  всеукраїнського проекту «Будуємо Україну разом»

Отже, що нам вдалося дізнатися.

«Будуємо Україну разом» (БУР) – всеукраїнський волонтерський табір, учасники якого подорожують країною і допомагають відбудовувати зруйновані війною будинки, а також облаштувати житло для переселенців і постраждалих сімей учасників АТО. Водночас вони знайомляться з місцевим населенням, його традиціями та історією. Проект організований БО «Львівська освітня фундація» в партнерстві з NED – Національним фондом на підтримку демократії, та виконується в рамках проекту «Українська ініціатива зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Світловодськ може стати учасником  всеукраїнського проекту «Будуємо Україну разом»

Віра Пасішнюк: «Будуємо Україну разом» – це всеукраїнський рух, метою якого є допомога українцям, які потрапили в скруту і не можуть самостійно вирішити свої проблеми. Це волонтерський табір, який має на меті об’єднати, активізувати молодь, громадськість на таких принципах, як взаємна допомога і взаємна відповідальність. Ми залучаємо до нашої роботи і місцевих волонтерів, і громадськість, і місцевий бізнес, а також волонтерів з інших міст України та навіть інших країн. У нашому проекті беруть участь волонтери з США, Польщі та Росії. Адже одна з наших цілей – зруйнувати стіни та бар’єри між людьми».

Першою доброю справою «Львівської освітньої фундації» була відбудова 25 квартир у Краматорську влітку 2014 року. Далі були Енергодар, Мелітополь та інші міста України.

Віра Пасішнюк: «Ми побачили, що у людей є потреба у нашій допомозі, і ось уже третій рік поспіль ми проводимо цей табір, розширюючи його географію. Сьогодні це не лише Схід, але й Захід, і Південь України.

У цьому році ми змінили формат нашої роботи і дали клич у соцмережах, аби люди, які бажають змін у своєму місті, могли б нас запросити, заповнивши заявку. Ми отримали більше 60 заявок і з тих 60, ми попередньо обрали 20 міст, куди здійснюємо зараз попередні візити, для того, щоб зупинитися на 12 містах. Світловодськ не подавав подібної заявки, але коли ми приїхали до Кременчука, який запросив нас, та зустрілися з владою і громадськістю, нам порадили приїхати до Світловодська. І ось ми тут»
.

У Світловодську, за їх словами, волонтери зустрілися з секретарем міської ради Юрієм Сапяновим, керівником центру надання допомоги учасникам АТО Дарією Ільїною, студентами Світловодського коледжу та профтехучилища. Їх перші враження – Світловодськ потребує участі у проекті.

Віра Пасішнюк: «Нам захотілося оживити молодь у вашому місті!».

Світловодськ може стати учасником  всеукраїнського проекту «Будуємо Україну разом»

Максим Буглов: «Проблема таких маленьких міст, як ваше, у тому, що молодь бачить перспективи у більших містах, а наша задача – показати, що власне місто є за що любити!».

Як зазначили учасники проекту, «Будуємо Україну разом» – це не лише відбудова стін, але і внутрішня відбудова.

Віра Пасішнюк: «У першу чергу ми відбудовуємо щось у собі. В ідеалі наша мета – це побудова соціально відповідального, активного громадського суспільства, адже Україна починається з маленьких міст, маленьких громад. І якщо ми будемо закладати такі цеглинки, наша Україна розцвіте і ми її прекрасно відбудуємо разом!».

Попередньо, у Світловодську волонтери планують допомогти у ремонті квартир для учасників АТО та переселенців, сподіваючись залучити до цього місцевий соціально відповідальний бізнес, громадські організації та волонтерів. Але остаточне рішення – чи потрапить Світловодськ до проекту – буде прийнято на початку наступного року.

"ВК" у PDF