Онуфріївський район
Суспільство

Онуфріївський територіальний центр святкує 20-річний ювілей

Онуфріївський територіальний центр святкує 20-річний ювілей
Роки…Роки…їх наче й не було… Життя людське таке багатогранне і таке швидкоплинне. Непомітно промайне золоте дитинство, сонячно-трепетна юність, урівноважена зрілість, а потім надійде пора життєвого листопаду.
Після активного трудового життя людина раптом залишається наодинці зі своєю старістю. Саме в цей період люди похилого віку починають найбільше відчувати брак спілкування та уваги, потребують милосердя і доброти, співчуття та співпереживання. Як відомо, турбота про людей похилого віку – важливий індикатор цивілізованого суспільства. Тож працівники державних установ соціальної сфери України, зокрема територіальних центрів, щодня намагаються дарувати тепло, увагу та любов своїм підопічним. Власні проблеми, навіть сімейні, відходять на другий план, бо у порівнянні із проблемами тих людей, якими вони опікуються, свої болі і потреби часто виявляються не такими вже й глобальними, як здається. Професія соціальних працівників вимагає не лише повної фізичної самовіддачі, а й духовної, бо лікують підопічних здебільшого добрим словом, співчуттям, власним оптимізмом.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Онуфріївського району напередоді державного свята працівників соціальної сфери святкує ювілей – 20-річчя своєї діяльності. Його створили у жовтні 1996 року на основі соціальної служби, яка розпочала свою діяльність ще у 1988 році. За 20 років своєї діяльності кількість соціальних робітників та підопічних-пенсіонерів, яких вони обслуговують, зросла майже у два рази. Розширилася сфера послуг. Нині в територіальному центрі Онуфріївського району працює три відділення: соціально-побутової адаптації, соціально-медичних послуг, відділення соціальнї допомоги вдома.

Відділення соціальної допомоги вдома надає послуги громадянам похилого віку, інвалідам, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з частковою втратою рухової активності і потребують сторонньої допомоги, соціального обслуговування в домашніх умовах згідно медичного висновку та укладеного договору.

Відділення соціально-побутової адаптації обслуговує громадян похилого віку, інвалідів, осіб, які перебувають у складній життєвій ситуації. Відділення надає соціально-побутові послуги швачки, перпукаря, робітника із комплексного обслуговування та ремонту будинків, взуттьовика; соціально-педагогічні послуги: „Університет третього віку”; соціально - економічні послуги: надання натуральної та грошової допомоги .

Відділення соціально-медичних послуг обслуговує громадян похилого віку, інвалідів, які не мають медичних протипоказань для перебування в колективі та потребують соціально-медичних послуг і підтримки їх здоров’я. Сестри медичні вимірюють тиск, пульс, температуру тіла; працює зал з лікувальної фізкультури та реабілітації; діє пункт прокату технічних засобів реабілітації; введені послуги з індукто-, механо, аромотерапії; діє група «Здоров’я».

Вже восьмий рік територіальний центр надає транспортну послугу «Соціальне таксі» в межах району та області, яка дає можливість вирішувати життєво-невідкладні питання ветеранам війни та праці, одиноким непрацездатним громадянам, інвалідам та пенсіонерам.

Щодня в Онуфріївському територіальному центрі людно. Пенсіонери поспішають сюди не тільки зі своїми проблемами, а й просто відпочити, поспілкуватися, відвідати заняття в Університеті третього віку. Про якість роботи соціальних працівників цієї установи свідчать листи вдячності від підопічних та їхніх дітей, щирі відгуки та подяки у книзі записів терцентру.

Соціальна робота — це мистецтво налагоджувати зв'язки між людьми. День працівника соціальної сфери — професійне свято, яке по праву належить тим, хто виявляє милосердя, створює добро не тільки зі службового обов'язку, а й за велінням совісті та покликом душі.

Шановні мої колеги! Від щирого серця вітаю вас із професійним святом та 20-річчям нашої установи! Бажаю вам творчого натхнення, здійснення всіх ваших задумів і мрій, щоб не вичерпалася ваша віра в щедрість людської душі, щоб вас завжди супроводжували милосердя та доброта, бажання та спроможність бути корисними тим, хто цього потребує!

У ювілейні дні установи та в переддень державного свята працівників соціальної сфери не можна не згадати колишніх працівників Онуфріївського територіального центру, які у свій час доклали чималих зусиль для вирішення проблем та покращення життя людей поважного віку.

Шановні наші наставники, порадники, ветерани праці! Ви робили потрібну і гуманну справу. Люди похилого віку постійно відчували вашу турботу, увагу і доброзичливість, бо ви щодня допомагали їм справитися з нелегкими життєвими обставинами. Низький уклін всім вам за доброту, терпіння, щирість, любов до людей та співчуття.

Зі святом!

"ВК" у PDF