Онуфріївський район
Суспільство

Екскурсія Придніпров’ям

Екскурсія Придніпров’ям
Історія заселення нашого краю сягає глибини віків. Скіфи, сармати, авари, хозари, давні слов’яни, інші племена та народи залишили на теринах району свої відбитки у вигляді курганів та інших визначних пам’яток історичної спадщини.
В Онуфріївському районі з ініціативи відділу культури і туризму та відділу містобудування, архітектури, ЖКХ та будівництва Онуфріїської районної державної адміністрації розроблено туристичний маршрут «Мальовниче Придніпров’я” та упорядковано буклет, в якому є карта-схема цього маршруту, коротка розповідь про історію нашого краю та загальні дані про визначні місця, через які проходить цей маршрут. Буклет запрошує всіх бажаючих відвідати Придніпровський край з мальовничими місцями для відпочинку, зануритися у світ романтичних легенд та неповторної історії козацького краю, познайомитися з витворами народних майстрів, скуштувати страви національної кухні.

Напередодні державного свята – Дня захисника України – слухачі Університету ІІІ віку територіального центру Онуфріївського району вирішили скористатися цим туристичним маршрутом і 12.10.2016 року здійснили скорочену екскурсію по Придніпров’ю.

Супроводжували пенсіонерів працівники територіального центру (Гога Наталія Іванівна – керівник групи; Шаталова Тетяна Леонідівна – соціальний педагог; Корабльова Світлана Вікторівна – сестра медична); начальник відділу містобудування, архітектури, ЖКХ та будівництва Онуфріївської райдержадміністрації Явтушенко Микола Іванович; директор музею історії Онуфріївського району Ворон Світлана Михайлівна; голова районної ветеранської організації Семенова Людмила Володимирівна. Автобус для проведення екскурсії адміністрація територіального центру замовила у районному відділі освіти.

Першою зупинкою екскурсантів став мальовничий пагорб при в’їзді в село Дереївку. Перед екскурсантами розкинувся мальовничий краєвид Дніпра, плавнів та красиве село, що утопало в золотаво-сріблястому морі осінніх барв. У Куцеволівці біля школи на туристів чекав її директор - учитель історії Олефір Станіслав Петрович. Він познайомив приїжджих з історією та визначними спорудами рідного села. Потім всі поїхали на меморіал Слави. Пенсіонери поклали квіти до підніжжя пам’ятників та вшанували полеглих за визволення Куцеволівки хвилиною мовчання. Біля однієї із надмогильних плит голова районної ветеранської організації Семенова Людмила Володимирівна зачитала листа від сина одного з похованих тут солдатів, який нарешті знайшов місце поховання батька. Олефір Станіслав Петрович розповів про події, які відбувалися на території Куцеволівки у воєнні роки. Наступною зупинкою екскурсантів було місце форсування Дніпра під час визволення Куцеволівки у вересні 1943 року. Розповіді Станіслава Петровича та Явтушенка Миколи Івановича про переправу та кількість жертв та безвісти зниклих надзвичайно вразили та схвилювали слухачів Університету ІІІ віку, адже серед них багато дітей війни та тих, у кого війна забрала когось із членів родини.

На зворотному шляху туристи відвідали меморіальний комплекс воїнам-визволителям у селі Млинок. Центральний пам’ятник меморіалу – група солдатів, які ідуть в атаку. Вираз їхніх облич свідчить про незламність і сміливість, віру в перемогу. Явтушенко Микола Іванович розповів про історію створення цього пам’ятника та про події, які відбувалися в роки війни у цьому селі.

Останньою зупинкою екскурсантів була могила Олександри Борисівни Плюсцинської, доньки одного землевласника, що жив неподалік Млинка у ХVІІІ столітті. Фургайло Людмила Юхимівна розповіла романтичну легенду, пов’язану із життям цієї панночки.

Екскурсія принесла туристам масу позитивних емоцій та збагатила знаннями з історії рідного краю.

Бажаючим замовити екскурсію звертатися за номером: 068 067 21 35 .
Екскурсія Придніпров’ям
Екскурсія Придніпров’ям
Екскурсія Придніпров’ям
Екскурсія Придніпров’ям
Екскурсія Придніпров’ям

"ВК" у PDF