Світловодський район
Суспільство

Нагірне — маленьке село з великою історією

Нагірне — маленьке село з великою історією
Багатого на свята 14 жовтня разом із Покровою, Днем захисника України й Днем українського козацтва Нагірне Світловодського району святкувало День села.
Нагірне — село унікальне, оскільки у наші часи воно є частиною вцілілого від затопленого водою Кременчуцької ГЕС міста Новогеоргіївськ, яке в свою чергу унаслідувало славну історію містечка Крилів. Бо саме Крилів був єдиним містом центральної України, яке отримало Магдебурзьке право, коли місто звільнялося від управління й суду феодала і права переходили до міської громади. Тож уся святкова програма носила назву «Крилів — відродження легенди» і присвячувалася 400-річчю з дня отримання ним Магдебурзького права.

Детально на кожному з періодів історії Крилова зупинилися учасники науково-практичної конференції, присвяченої історії краю. Вони один за одним ділилися з присутніми власними краєзнавчими знахідками. Цікаво, що серед доповідачів були представники різних поколінь, але від того ступінь зацікавленості темою не залежала. Усі обмінювалися власними думками та фактами, аби більш точно відтворити хронологію подій. Захід у такому форматі роботи проводився вперше, і учасники краєзнавчих читань вирішили використовувати його й надалі для популяризації краю.

Нагірне — маленьке село з великою історією

З подяки нагірнянській громаді розпочав свій виступ сільський голова Подорожненської сільської ради, до складу якої входить село Нагірне, Володимир Воропаєв. Усі дружно готувалися до свята, впорядковуючи територію, прикрашаючи сільський будинок культури та складаючи програму свята.

Традиційно сільський голова привітав старожила села — Ніну Ульянову. Поздоровив з народженням сина, Іллі Андрієнка, батьків наймолодшого жителя Нагірного. Подякував за плідну співпрацю активістам, на яких сільська рада може завжди розраховувати. Це Валентина Стеценко, Микола Стеценко та Галина Стеценко. Слова подяки були цього дня і місцевим фермерам, господарства яких знаходяться на території Подорожненської сільської ради. Володимир Грушка, Олег Медяник та Володимир Минич у свою чергу теж привітали гостей свята, на яке прийшли не з порожніми руками. Від імені керівництва району привітали нагірнянців Роман Домбровський, Олексій Шаповал та Микола Середенко. А від імені народного депутата України Олеся Довгого та від себе особисто вітав господарів свята Антон Пустовой. Вітальні слова цього дня прозвучали й від сільського голови Великоандрусівської сільської ради Ніни Іващенко.

Нагірне — маленьке село з великою історією

Яскравим подарунком глядачам стала концертна програма від Світловодського районного будинку культури, під час якої можна було і поспівати, і потанцювати, і обмінятися враженнями від побаченого та почутого. А також взяти участь у безпрограшній лотереї і поповнити свій арсенал домашніх дрібничок.

Нагірне — маленьке село з великою історією

Незвичайною та зворушливою розвагою для малих і дорослих стало катання на норовливому конику із лагідним ім’ям Маринка. Його господар Петро Дем’янчук отримав і сам чимале задоволення від такого оригінального спілкування з односельчанами.

Усі бажаючі пригощалися польовою кашею від Галини Чорноног та юшкою від Петра Джулая.

Ось так, поєднавши нові й популярні форми організації дозвілля та розвитку краєзнавчої роботи, Нагірне відсвяткувало свій день народження.


"ВК" у PDF