Олександрівський район
Суспільство

На Покрову у Бірках гуляли

На Покрову у Бірках гуляли
14 жовтня бірківчани святкували день села і вітали своїх захисників-козаків. І не дивно, що такий захід проходив у день релігійного свята – Покрови Пресвятої Богородиці. Адже її завжди вважали заступницею і покровительницею козаків. Тож жителі Бірок та гості села розпочали потрійне свято богослужінням у Свято-Миколаївському храмі.
На Покрову у Бірках гуляли
А тим часом біля сільського будинку культури його працівники вже готували розважальну програму для бірківчан. Почали з виставки про село «Погляд крізь віки», де зібрали всі фото, документи та будь-які матеріали, що розповідали про багаторічну історію Бірок. Провела її жителька села – Лариса Брайко.

На Покрову у Бірках гуляли

Запросили на свято і художників-земляків – В’ячеслава Малину та Неллі Кірман. Виставки їхніх картин жителі змогли оглянути у холі будинку культури. Найбільше всіх зацікавили картини приурочені дню села Бірок. Згодом, під час концерту, митці отримали подарунки – ляльки-мотанки-берегині, які виготовила спеціально для них вчитель трудового навчання Галина Селезень.

Похизуватися своїми роботами змогли і майстри декоративно-ужиткового мистецтва. На святі місцеві рукодільниці демонстрували і надзвичайної краси вишиті рушники, і ікони, картини, зроблені з різних підручних матеріалів, і іграшки, квіти та прикраси зі стрічок (техніка канзаші) та багато іншого. За свою майстерність сільська рада їх нагородила подяками.

На Покрову у Бірках гуляли

Свої таланти змогли показати і дітлахи. Для них був проведений конкурс малюнків на тему «Моє рідне єдине село». Переможці отримали грамоти.

Концерт розпочали урочистостями. Вітали з днем села всіх бірківчан сільський голова Михайло Сергієнко та голова районної ради Григорій Гончаренко. Для того щоб люди знали історію релігійного свята та його зміст, до слова запросили настоятеля Свято-Миколаївського храму Отця Володимира.

Приїхали в цей день до села і директор благодійного фонду народного депутата Олеся Довгого Алла Іщенко та помічник-консультант депутата Катерина Бондаренко. Вітали і подарунки вручали. Учасникам АТО, жителям Бірок, гості подарували ікони Покрова Божої Матері. Таких воїнів у селі дванадцять. Тим, хто не був присутнім на святі, дарунки відвезли додому. А за військових, які зараз на передовій, ікони приймали їхні мами.

Вітали на урочистостях матерів, які нагороджені почесним званням України «мати-героїня». Їх у селі двоє – Любов Котенко та Алєвтіна Вєтрова. У кожної по п’ятеро дітей. Вони отримали невеличкі подарунки та подяки від Бірківської сільської ради.

Під час святкування нікого не залишили без уваги. Відзначили найменших жителів села – немовлят, які народилися у цьому році і зареєстровані у сільській раді. Чотири сімейні пари – батьки новонароджених також отримали подарунки. Вітали і немолоді подружжя, які живуть у шлюбі вже багато років. Назвали також найкращі подвір’я. Сільський голова теж подякував всім небайдужим, хто дбає про добробут села, висаджує тут квіти та прибирає вулиці.

Були також музичні вітання. Їх дарували фольклорний колектив «Зелений бір», народний самодіяльний фольклорний колектив «Бірківчани», зразковий дитячий фольклорний колектив «Співаночки» та окремі солісти сільського будинку культури. На найменших артистів очікував приємний солодкий сюрприз – величезний торт із зображенням гербу села. Всі артисти також отримали грамоти і подарунки від сільської ради.

А після концерту – козацькі забави та частування. Тут гості змогли позмагатися і у перетягування канату, і дістати подарунки з високого стовпа. Окремі розваги для дітей – конкурси, батут, солодка вата. Пригощали на святі козацьким кулішем, капусняком, узваром. Смакували і танцювали до темна.

Таке гарне свято вдалось завдяки фінансовій підтримці небайдужих жителів села, надійній підтримці сільського голови та депутатів. За що працівники місцевого будинку культури щиро всім дякують.

"ВК" у PDF