Світловодський район
Суспільство / Медіа

Захарівка моя рідна - степове моє село

Захарівка моя рідна - степове моє село
15 жовтня, в суботу, мальовниче село Захарівка Світловодського району ,яке очолює молодий та енергійний сільський голова Гарбуз Віктор Васильович, відзначило своє день народження. Односельці та гості села святкували 262 – річницю з дня заснування села Захарівка, яке раніше називалося Фурманово.
Село Захарівка - центр сільської ради. Розташоване за 52 км на південний захід від районного центру і за 18 км від залізничної станції Користівка Олександрійського району.

До території Захарівської сільської ради входять села: Захарівка, Аудиторівка, Серебряне, Піщанівка, Медерово, Мала Березівка. На сьогодні кількість населення у Піщанівці, Медерово, Малій Березівці зменшилася до критичної точки і цих колишні села адміністративно віднесли до Захарівки. Земельна площа, закріплена за Захарівською сільською радою становить 800,2 га.

Історична довідка села. У 1775 році на карті відомого французького дослідника Дебоскета, у верхів'ях річки Березівки, нижче Рогоцького лісу зазначено кілька козацьких хуторів: Бугалка, Макрагово. Хутори заселялися козаками Миргородського полку Крилівської сотні. У 1783 році належали прапорщику Корнієвському. Назву, вірогідніше всього, давали серби, які поселялися тут із утворенням військових поселень під назвою Нова Сербія.

Згодом власником хутора Макрагово стає поручик Фурман, звідси й назва - Фурманово. Згідно даних 5-ої ревізії в селі проживало 102 чоловіки і 90 жінок. За селом закріплено 1240 десятин родючої і 8 десятин неродючої землі. Після смерті поручика Фурмана село переходить у власність сина - Захарія Павловича Фурмана. Село почали називати Захарівка. Поручик Фурман більше часу проводив на службі.

Результати надвірного перепису Олександрійського повіту Херсонської губернії за 1886 рік: "Деревня Захаровка (Фурманово) возникла в 70-х годах XVIII века. Населена людьми из разных мест-"Вербунцами". Расположена по обе стороны реки Березовка, которая летом пересыхает. Дворы огорожены. Есть два пруда, 14 колодцев, еще один расположен в степи - экономический, 4 ветровых мельницы".

Рідне село! Воно справді зігріває душу кожного із нас. Це тепло проникає глибоко до серця! І де б ми не були, завжди з далеких доріг повертаємось до рідного села, до отчого дому. Живе село… Не одну сотню літ. Молитвою зустрічає світанок і проводжає день. В золотавих туманах прокидається воно щоранку, як і багато літ тому, і ми вдивляємося в його усміхнене, добре обличчя. Село вітає нас щедрими кетягами калини, п’янким запахом сіна і матіоли.

Захарівка сьогодні – майже сучасний населений пункт, повністю газифікований, більшість вулиць з твердим покриттям, маємо інтернет, автобусне сполучення з двома містами. Захарівка сьогодні – це 829 чоловік населення, це три села: Захарівка, Серебряне та Аудиторівка, це два медичні пункти, ветучасток, будинок культури, бібліотека, музей, відділення зв’язку, православна церква, магазини.

Село наше - то велика і дружня родина, це наші славні земляки: вчителі, інженери, лікарі, землероби, комбайнери, механізатори, бо тут пройшло їх босоноге дитинство, незабутня юність.

І справді, скільки народилися та виросли на Захарівській землі, розлетілися у великі світи, розійшлися їхні дороги від отчого дому в різні куточки планети, багато з них стали відомими, заслуженими людьми. І скільки років не прожили вони десь далеко, щемна біль за своєю рідною домівкою, за своїм дитинством назавжди оселилася в кожному серці.

Ми пишаємося нашими предками, які дали нам життя, волю. В нашому селі вічно гуляє вітер козацької слави і величі. Ми гордо з піднесенням згадуємо імена тих, хто народився, жив, навчався і працював на благо нашої України.

В Захарівці я народився,

В Захарівці я – живу

Й ні на що не проміняю

Бо дуже сильно її я люблю.

Тут поля, ліси й степи

Нема ціни її красі,

А ще річки й ставки

І співучії пташки.

Свято розпочиналося з самого ранку. З 10 години жителі та гості села були учасниками екскурсії по сільському краєзнавчому музеї, яку проводила зберігач фондів Шкірай Л.С. Потім було відкриття виставки декоративно – ужиткового мистецтва, зібрана місцевими жителями, яку організувала сільський бібліотекар Гарбуз В.Ю. Музика, яка звучала в центрі села, створила справжню феєрію свята в рідному селі.

На святі були присутні гості: голова районної ради Роман Домбровський, перший заступник голови районної адміністрації Сергій Орленко, Іванівський сільський голова Рубаненко А.А. та голова Григорівської сільської ради Невкрита Н. М., директор ТОВ «Мас-Агро» с. Іванівки Середа І.Я., депутати Світловодської районної ради Медяник О.Г. та Кірілов І.Я. голова районного осередку партії «Самопоміч» Орлова Ю.В та голова міського осередку партії «Самопоміч», депутат міської ради Олександр Ода., депутат міської ради Леонід Пащенко.

Святковий концерт був збудований на виступах школярів та місцевих жителів. Ведучими свята була досвічена та талановита педагог-організатор місцевої школи Садовнича Оксана Іванівна та креативний вчитель початкових класів і інформатики Проценко Євгеній Анатолійович. Саме вони допомогли жителям села, в той, день забути про сільські будні, роботи, яким немає ні кінця, ні краю. Поринути в святкову атмосферу, якої не було в нашому селі так давно.

Як завжди прийнято, гостей зустрічати з хлібом та сіллю, так і Захарівська громада зустріла на святковому концерті гостей смачним короваєм, яким по завершенню урочистостей і пригостила.

Ми хлібом – сіллю друзів зустрічаємо,

Хай більшає у світі нас братів,

Хай у кожному домі будуть короваї,

Щоб люд ніколи хліба не просив.

Єднаймося, у праці, у пісні, у слові,

У помислах, у намірах, ділах!

Нехай вогонь братерської любові

Нам осяває і серце і шлях!


З щирими привітаннями до жителів села, звернувся сільський голова Гарбуз Віктор Васильович, побажавши їм здоров’я, благополуччя в їхніх сім’ях, добробуту в господарствах та мирного неба .

Сільський голова намагався не обминути стороною жителів села, які протягом року були не байдужими до розвитку рідної Захарівки. Тому сільським головою під час святкового концерту було нагороджено та вручено квіти: фермерам, приватним підприємцям, багатодітним матерям, старожилам села, учасникам АТО, директором спортсменам, сільським умільцям: Шевченко О., Ющенко Н., Дерев’янко Р., Ярмоліній К., Пономарьовій С., Мустиві О., Маковській Г. Також не можна було б не згадати працівників фермерських господарств, які протягом року трудяться в полі і є не байдужими до розвитку нашого села. З нагоди «Дня села» отримали подяки працівники ФГ «Башмаченков»: Покора В., Воронін Г.,Пономарьов О., Швирид І. СФГ «Зуєнко»: Гужиленко С., Тертишний П., Грицаєнко В., Левченко А., Литвиненко Л., Чередніченко О., Андріанов В., Бур’янський П., Бур’янський О. та Лепський Г. СФГ «Ющенко»: Левченко О., Ющенко С., Литвиненко Л., Матюшин В., Пожога М., Татаров О., Татаров В., Кузьменко А., Ляшенко В. та Фомін І.

З нагоди святкування дня села виконавчий комітет та сільський голова вирішили визначити двір зразкового порядку та поставити в приклад іншим жителям села і нагородити Мустивих Миколу та Олену - госпорадів цього красивого та чистого двору.

Не залишилась сільська громада й без подарунків. Заступник районної адміністрації Орленко С.Л. вручив дітям учасників АТО продуктові набори, а Орлова Ю.В. та Ода О.Ю. подарували в дошкільний заклад діткам іграшки.

Після закінчення свята жителі села та гості частувалися смачними стравами: різноманітними варениками, ряжанкою, пирогами, тортами, які приготували депутати сільської ради, а також смачною кашею, шашликом та зігріваючим чаєм. Діти могли побавитися на батутах, придбати солодку вату, попкорн та різні сувенірні вироби. А дорослі насолодитися святковим днем та танцювати до півночі під живу музику.
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село
Захарівка моя рідна - степове моє село

"ВК" у PDF