Знам’янський район
Суспільство

Школярі ознайомилися з виставкою «Спротив геноциду»

Школярі ознайомилися з виставкою «Спротив геноциду»
Вранці 7 жовтня учні 3-а та 3-б класів Богданівської ЗШ І-ІІІ ступ. ім. І.Г.Ткаченка відвідали Міський краєзнавчий музей. Діти ознайомилися з виставкою Українського інституту національної пам’яті «Спротив геноциду», яка присвячена трагічним подіям періоду насильницької колективізації та Голодомору 1932-1933 років в Україні.
18 діточок доторкнулися до тематики, документів, світлин карколомного сюжету історії України ХХ століття. Вони вперше в житті у такому сконцентрованому вигляді дізналися про визвольні змагання української нації у 1917-1922 роках, про задум комуністичної верхівки щодо поневолення України, про репресії і депортації та про грабунок селян всілякими «буксирними» командами.

Цим, без жодних погодних підстав на те, був спровокований голод, у якому щохвилини вмирало 24 особи, щогодини – 1400 і щодня – 34 тисячі про всій Україні. Учням була доведена думка, що втрата Української Народної Республіки 1917-1920 років, національної держави і призвела до трагедії українського народу, утисків, репресій, більшовистського терору, серед як якого самим страшним епізодом став Голодомор 1932-1933.

Також учні ознайомилися з виставкою робіт художниць з Маріуполя О.Украінцевої і Г.Торкаєнко «Маріуполь на межі», яка присвячена військовим подіям на Донеччині у теперішній час. Там іде боротьба за соборність України, за її незалежність, за життя без розбійницького втручання кремлівської або іншої чужинської верхівки. Будувати майбутнє – значить пам’ятати минуле, бути патріотами, боронити свою Батьківщину. Напевне, учні відчули ці голоси пам’яті, коли побували сьогодні у музеї.

"ВК" у PDF