Світловодський район
Суспільство

Започатковано моніторингові перевірки закладів торгівлі та громадського харчування

Започатковано моніторингові перевірки закладів торгівлі та громадського харчування
У цьому році на Україні склалася напружена ситуація у відношенні захворюваності на кишкові інфекції. Цього літа "відзначилась" і наша область, а саме – Благовіщенський (Ульянівський) район, де стався спалах гострих кишкових інфекцій. В більшості випадків причиною спалахів було вживання готових страв в закладах громадського харчування.
Тому, з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими гострими кишковими інфекціями серед населення області, голова Кіровоградської облдержадміністрації надав доручення від 05.08.2016 року № 01-26/145/2 про створення робочих груп з перевірки закладів торгівлі з реалізації продовольчих товарів та закладів громадського харчування на відповідність нормам чинного законодавства (санітарного законодавства та офіційного працевлаштування) з залученням фахівців відповідного профілю.

На виконання даного доручення розпорядженням міського голови від 26.08.2016 року № 150-р в місті також створена відповідна робоча група, до складу якої входять фахівці Управління Держпродспоживслужби в м.Світловодську, відділу підприємництва та торгівлі управління економіки, ресурсів та розвитку міста та сектору нагляду та контролю УСЗН.

Враховуючи те, що більшості служб, в тому числі і Держпродспоживслужбі, ще не надано повноважень на повноцінні перевірки з можливістю застосування заходів адміністративного впливу, метою таких перевірок є моніторинг стану надання послуг населенню в частині торгівлі продовольчими товарами та організованого харчування. А точніше – дотримання суб’єктами господарювання санітарного законодавства та законодавства про працю в частині офіційного працевлаштування. Результати такого моніторингу будуть направлені урядові країни. Тому такі перевірки проводяться не лише в нашому місті.

В період з 26 серпня по 9 вересня поточного року робочою комісією перевірено 16 закладів громадського харчування та 26 закладів торгівлі продовольчими товарами. Основні виявлені порушення: відсутність на робочих місцях медичних книжок, прострочені терміни проходження профілактичних медичних оглядів, відсутність миючих та дезінфікуючих засобів, відсутність умов для дотримання особистої гігієни персоналом. Наразі перевірки продовжуються.

Після завершення "першого кола" перевірок буде проведено "друге коло", в яке потраплять вже виявлені порушники. "Третім колом" передбачаються планові перевірки, які, сподіваємось, на той момент будуть дозволені. І в нього в першу чергу потраплять "невиправні" порушники, а також ті, хто перешкоджатиме перевіркам.

Тому звертаємось до суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі продовольчими товарами та громадського харчування: відповідальність за якість ваших послуг передбачена не лише санітарними правилами і нормами, а й Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". Невиконання вимог останнього передбачає накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від п’яти до восьми мінімальних заробітних плат; на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від двох до п’яти мінімальних заробітних плат. Не чекайте планових перевірок з штрафами – дотримуйтесь вимог законодавства, і будете мати чисту репутацію та багато вдячних покупців або клієнтів!

І містянам вкотре порадимо бути пильними щодо строків та умов реалізації продуктів, в тому числі санітарного стану закладу, зовнішнього вигляду продавця та умов зберігання товару. Особливо застерігаємо купувати продукти в місцях стихійної торгівлі, де взагалі не йде мова про дотримання необхідних умов реалізації продуктів, а походження самих продукті доволі сумнівне.

"ВК" у PDF