Онуфріївський район
Суспільство

Свято осені в Онуфріївському територіальному центрі

Свято осені в Онуфріївському територіальному центрі
«Завітала осінь до нас в Україну, одягла в червоне намисто калину…» такими словами розпочалося святкове заняття в Університеті третього віку Онуфріївського територіального центру, присвячене Дню Осені та Врожаю.
Перед початком заняття слухачі Університету переглянули виставку виробів «Плоди наших невтомних рук» із овочів та фруктів незвичайної форми та величини, а ведучі Курченко Катерина Ігнатівна та Тищенко Людмила Олександрвна кожному учаснику прикололи на груди по кленовому листочку — запрошення-привітання від Осені на свято.

Свято осені в Онуфріївському територіальному центрі

Родзинкою заходу був прихід самої Осені (роль виконала Цілуйко Юлія Степанівна), одягненої в українське вбрання, з вінком на голові із осіннього листя та квітів. Вона принесла цілу корзину смачних фруктів — яблук, груш, винограду, якими почастувала всіх присутніх, а потім залишилася з усіма на святі.

Ведучі запросили всіх присутніх спробувати смачного винограду та наголосили, скільки корисних мікроелементів та вітамінів входять до складу кожної виноградинки. Потім до слова запросили слухача Університету Матюху Миколу Миколайовича. Він розповів, що навіть у Біблії згадується про виноград, який був однією із перших рослин, що з’явилися на землі, і ним, в основному, харчувалися перші люди — Адам і Єва. Археологічні знахідки дають можливість стверджувати, що вино людина вживала ще на початку свого існування — більше 7 тисяч років до нашої ери. Матюха Микола Іванович поділився із присутніми секретами виноградарства, розповів про особливості його вирощування.

Свято осені в Онуфріївському територіальному центрі

Кожна господиня, незважаючи на свій досвід і життєву практику, часто зустрічається із проблемами у вирощуванні овочів та фруктів на своїх присадибних ділянках: то колорадські жуки дістають, то капустянка шкодить рослинам, то на капусту тля напала, то гусениця в саду появилася. Тож ведучі запросили провести такий собі «круглий стіл» по обміну секретами вирощування високих врожаїв. Цікавими порадами зі свого досвіду поділилися Норова Лідія Юхимівна, Живан Людмила Іванівна, Прокопенко Ганна Василівна, Кравченко Ганна Федорівна та ін.

Українці, як відомо, славляться своєю гостинністю. Кожна господиня намагається пригостити гостей своїми кулінарними шедеврами, а особливо під час застілля почастувати смачними овочевими консервами. Тож ще одним цікавим моментом свята була презентація овочевих смаколиків: присутні дегустували страви та заповнювали картки оцінювання.

Після смачних консервів ведучі запросили присутніх випити чашечку духмяного чаю та з’їсти солодощі. А господині почастували смачним варенням.

Що ж то за родина без щирої задушевної пісні? На закінчення свята Карюк Тетяна Олексіївна та Зінченко Ніна Григорівна виконали пісню про щасливу міцну родину, яку підхопили всі присутні. Свято вдалося на славу. Всіх учасників виставки та господинь, які презентували всої кулінарні шедеври, чекають на наступному занятті подяки та нагороди.

"ВК" у PDF