Новгородківський район
Суспільство

Пливи, вінок, за водою, пливе доля за тобою

Пливи, вінок, за водою, пливе доля за тобою
Коли духмяне літо в самому розпалі, з квітчастими вінками і яскравими враженнями приходить до людей чарівне свято Івана Купала. Це день літнього сонцестояння, що збігається з Різдвом Івана Хрестителя.
За народними переказами, саме у купальську ніч на коротку мить розквітає папороть. Той, хто знайде її квітку, буде щасливим. Цьогоріч цю квітку намагались знайти і в Новгородці. Жителі селища та гості із прилеглих сіл мали змогу побувати на обрядовому дійстві «Вінок у Купальському святі», яке відбувалось на території ставка ФГ «Прокопчук» (урочище «Квітуча балка»).

Вже традиційно для таких заходів, з вітальним словом до присутніх звернувся селищний голова Олександр Сириця. Він побажав присутнім гарного святкового настрою та хорошого відпочинку. А також висловив слова вдячності Олегу Прокопчуку за гостинно надану територію для дійства, забезпечення рибою для юшки та електроенергією; генеральному директору приватного підприємства «МЮННТ» Миколі Монашку і директору щебеневого заводу Григорію Болілому за надання транспорту для підвозу людей та власникам торгових точок за їх присутність на святі.

У програмі свята були традиційні обрядові дійства, які майстерно відтворили працівники районного будинку культури та юні аматори РБК, учні Новгородківського навчально-виховного комплексу: Діана Азаренко, Катя Ковальова, Аліна Дудчик, Маргарита Савюк, Настя Карпова, Іра Черкас, Аліна Чернова, Юля Євсович, Катя Глінкіна, Наташа Падалка, Олена Гудик та Ліза Кірієнко. На святі також виступили вокальний ансамбль «Мрійниці» районного будинку культури.

Тут на обрядовому дійстві були головні герої свята – Купало, Русалки, Мавки і Водяник. Звісно ж, не обійшлося на святі без своєрідного ритуалу очищення – стрибків через вогнище. Правда, зловісні відьми, не оминувши свята, намагалася загасити магічний вогонь та Водяник освятив воду і відігнав нечисть. Дівчата плели вінки з польових квітів та пускали їх на воду, аби дізнатися своєї долі.

Місцеві жителі та гості селища з задоволенням брали участь у конкурсах, іграх та вікторинах, за що отримали призи, заготовлені для них селищною радою.

Після насиченої розважальної програми присутні мали змогу поласувати смачною рибною юшкою, дбайливо приготованою для них працівниками селищної ради. Завершилося святкове дійство молодіжною дискотекою.
Пливи, вінок, за водою, пливе доля за тобою
Пливи, вінок, за водою, пливе доля за тобою
Пливи, вінок, за водою, пливе доля за тобою
Пливи, вінок, за водою, пливе доля за тобою
Пливи, вінок, за водою, пливе доля за тобою

"ВК" у PDF