Знам’янський район
Суспільство

Згадуємо незабутнє

Згадуємо незабутнє
22 червня Україна відзначила День пам’яті і скорботи. Цій даті був присвячений пам’ятний захід Міського краєзнавчого музею та Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступ. №6, «Чорний день 75 років тому», в якому взяли участь вихованці дитячого літнього оздоровчого табору Шостої школи.
Учні згадали пам’ятні знаки на території селищної ради, присвячені подіям Другої світової війни, а це:
-Братська могила розвідників 110-ї стрілецької дивізії М.Панаріна, Ю.Котова, О.Кривошеєва на території Шостої школи,
-Братське поховання 283-х воїнів-визволителів біля селищного Будинку культури,
-Братська могила партизан-підпільників П.Бацанова, Н.Івлєва, Г.Семенкова, І.Ульянича на території селищного цвинтарю,
-Пам’ятний знак партизанам Чорного лісу у селі Водяному.

Вихованці прослухали повідомлення та згадали розповіді своїх бабусь і дідусів, які запам’ятали трагічні події нашестя і носять статус «Діти війни». У багатьох учнів старші члени родин були воїнами, які й дійшли до Берліна, і воювали у партизанських загонах Чорного лісу та підпільних групах, і важко працювали в евакуації. Учні відвідали ті пам’ятні знаки, які знаходяться у середмісті селища, дізналися про мужню боротьбу у тилу ворога, про перебіг наступальної операції з визволення Знам’янки у грудні 1943 року, про воїнів та цілі військові частини, які відзначилися у цих боях.

Перші бомби ворога впали на Знам’янку 28 червня 1941 року. 5 серпня нацисти захопили наше місто. Довгих 28 місяців тривав період страху, терору, злочинів проти людяності. За роки окупації нацисти знищили у Знам’янці майже 800 людей, а 188 закатували живцем. Більше 1100 чоловік було вивезено на рабську працю у Німеччину. 5-9 грудня тривали бої за визволення Знам’янки. Майже 6,5 тисяч воїнів загинуло у боях за звільнення міста і Знам’янського району, а 7,5 тисяч земляків-знам’янчан загинули на фронтах війни. Це забувати неможливо.

Вихованцям літного табору ще прийдеться дорослішати і будувати своє доросле життя. Але історична пам’ять дає їм впевненість, що головна запорука життєвого поступу – це мир у своїй домівці і країні. Берегти мир і свою Батьківщину є обов’язком кожного її громадянина.

"ВК" у PDF