Світловодський район
Суспільство

У моєму селі воду п’ють журавлі

У моєму селі воду п’ють журавлі
Ранок суботи 11 червня видався дощовим, але це не стало перешкодою організаторам Свята чистої води у Великій Скельовій. Щоправда, о 4-ій ранку довелося приймати рішення про перенесення місця проведення із галявини на природі до сільського будинку культури. Як жартували того дня, все було в тему – дощ-бо теж є водою.
А далі все йшло своїм ладом. Гостям свята була представлена концертна програма, темою якої була вода. Про неї говорили, співали і навіть танцювали. І це неспроста. Адже біля Великої Скельової протікає найбільша річка Світловодського району - Цибульник, територією самого села в’ється її притока – річка Обломіївка, а на заході села проходить штучний канал Дніпро-Інгулець, довжина якого 37 км. Головне призначення каналу - забезпечення водою сільгоспугідь Кіровоградської та Дніпропетровської областей, Криворізького гірничо-рудного промислового комплексу, а також обводнення річки Інгулець з метою її оздоровлення. Про усі ці живильні води із повагою говорили ведучі концерту Світлана Буйлук, директор сільського будинку культури, та Надія Скринько, завідуюча бібліотекою, а у привітальному слові Великоскельовський сільський голова Сергій Могильний розповів місцеву легенду: «Коли Бог наділяв людей цінностями, одним він подарував розум, іншим землю, а Великій Скельовій – воду». Звучали також слова подяки і привітання на адресу працівників управління каналу Дніпро – Інгулець та його мудрого господаря Віктора Бурлаки, які 5 червня відзначали День працівників водного господарства України.

У моєму селі воду п’ють журавлі

Концерт підготували учасники народної самодіяльності села.

У моєму селі воду п’ють журавлі

Це танцювальний колектив «Антарес», зокрема його старша та молодша групи. До речі, останніх теж вітали цього дня, адже для зворушливих малюків виступ перед глядачами став дебютним. Займається з дітьми хореограф Зоя Карпенко. Основний настрій здавали голосисті учасниці колективу «Сузір’я», які змушували і сумувати, і радіти з піснею. Серед них Надія Пащенко, власне керівник ансамблю, рідні сестри Ірина Коваль та Оксана Милашенко.
- Така родинна творчість допомагає, з піснею легше йти по життю, - говорить пані Надія Пащенко.

У моєму селі воду п’ють журавлі

А під кінець концертної програми вже важко було всидіти на місці, бо в носі лоскотало від запаху смачної рибної юшки, який ширився залою. Тож по закінченні концерту усіх запросили на частування ухою та тушкованою картоплею. Ці страви були смачно приготовані Великоскельовськими господинями Надією Гливою (секретарем сільської ради) та Наталією Донченко (землевпорядником сільської ради), яка на запитання про основний секрет приготування страв відповіла, що він лише один – готувати з любов’ю.

У моєму селі воду п’ють журавлі

Відшуміло свято, розійшлися гості. Але довго ще буде що згадувати і готуватися до нових свят, які неодмінно будуть, адже Велику Скельову живить енергія життєдайної води.

"ВК" у PDF